John Groeneveld

docent hobo

John Groeneveld werd geboren in Los Angeles. Sinds 1972 woont hij in Nederland. Zijn muziekstudie begon als klarinettist op 8-jarige leeftijd. Toen hij 16 was kwam de omschakeling naar de hobo. Hij studeerde aan het Maastrichts Conservatorium bij Jan Spronk, Peter Steijvers en Hans Roerade. Daar behaalde hij zijn onderwijsakte en diploma Uitvoerend Musicus hobo met aantekeningen voor hobo d’amore, althobo en kamermuziek.
 
In de jaren daarna is hij voornamelijk werkzaam als freelance hoboïst, waarbij hij onder andere veelvuldig optrad in voorstellingen met Herman van Veen en in 188 voorstellingen van de musical ‘Les Misérables’ in Carré en Scheveningen speelde. Hij maakte tevens veel radio-opnames en gaf talloze recitals met diverse pianisten.
 
Hij was mede-oprichter van het Aquarius Ensemble o.l.v. Lucas Vis, dat gedurende 10 jaar succesvolle concerten van 20e -eeuwse muziek gaf. Hij maakte jarenlang concertreizen naar Frankrijk en Duitsland. Als solist speelde hij onder meer de hoboconcerten van Cimarosa, Marcello, Mozart, Bach, Donizetti, Fisher-Tull en Martinu. Als hobodocent en docent theorie is hij verbonden aan de muziekscholen van Tilburg (Factorium Podiumkunsten), Pulz (Centrum voor Kunsteducatie Hilvarenbeek-Best) en CKE. Als docent methodiek hobo is hij tevens verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Sinds 2011 is hij coördinator van de Young Musicians Academy (YMA) aan hetzelfde conservatorium.
 
In 2006 richtte hij het kamermuziekensemble Aulos Consort op. John is sinds 1988 1e hoboïst bij Het Zeeuws Orkest.
 
aulosconsort.nl
youngmusiciansacademy.nl