Coen van Ham

Wat doe je binnen CKE?
In mijn rol als curator mag ik laten zien hoe mooi CKE is. Het gebouw en het werk van cursisten, amateurs en professionals, tonen aan een breed publiek. De creatieve energie er in deze organisatie zit wakker kussen en zo het CKE van levend naar levendig laten groeien.

Daarom zorg ik voor kaders, programmering en activatie voor de inrichting van het CKE pand als expositieruimte voor beeldende kunst van professionals, amateurs en cursisten, waarbij ik ook de mogelijkheid onderzoek om kunst te kunnen verkopen, en hoe CKE ook buiten de thuisbasis zichtbaar wordt. 

Daarnaast adviseer ik vanuit mijn achtergrond als ontwerper over de verbouwing en inrichting van het CKE pand en de ontwikkeling van het merk en visuele identiteit van CKE.

Wat vind je zo leuk aan je vak en aan wat je doet bij CKE?
Ik mag met mensen werken. Het beste uit mensen halen, verbeelden en verbinden. In mijn rol als curator denk ja dan wellicht meteen: die bepaalt alles. Maar het gaat me veel meer om de mensen aan het denken te zetten. Om er samen voor te zorgen dat creativiteit wordt gezien.

Wat doe je buiten CKE?
Buiten mijn rol als curator van CKE ben ik kunstenaar, ontwerper en inspirator. De overeenkomst tussen die drie rollen is dat ik zoek naar de kern. Dat leidt tot betekenisvolle identiteit en menselijke waarde(n) in ontwerpen, maatschappelijke projecten en expressieve schilderijen.

Wat is je hoogtepunt als (amateur)kunstenaar / muzikant?
Je bent zo goed als je laatste werk zeggen ze. Voor mij klopt dit op dit moment wel. Ik kreeg de eervolle opdracht om een herdenkingsmunt 50 jaar erkenning COC te ontwerpen. Dit is de oudste belangenorganisatie voor LHBTI+ personen ter wereld. Hiermee heb ik een persoonlijke en een professionele getuigenis afgeleverd.   

Welke opleiding heb je gedaan?
Mijn leerhonger bestaat uit een mix van creatieve en menselijke opleidingen. Van de Design Academy tot SintLucas en de waardevolle modelschilderlessen van Marijke van Overbeek op het CKE tot Systeemopstellingen, NLP, Social design op Fontys. Ik leer elke dag weer.

Wie is je favoriete artiest of kunstenaar?
Mensen zien in mijn schilderijen vaak linken met Willem de Kooning, Francis Bacon en Adrian Ghenie. Eigenlijk krijg ik positieve energie van zoveel om me heen, maar vooral van mensen. van kunstenaars, dwarsdenkers, dromers en doeners. Maar ook de energie van een bruisende stad of de onvoorwaardelijkheid van de natuur geven me inspiratie.

Beste album of kunstwerk?
Normaal ben ik ben goed in kiezen en beslissen, behalve als er dingen zijn die me persoonlijk echt raken: dan zijn er zoveel dingen die ik mooi, goed, spannend, fijn of prikkelend vind. Eigenlijk is mijn enige criterium of iets mijn hart raakt of niet.

Beste concert of optreden?
Bij podiumkunst geldt ook of iets me warm maakt. Mijn smaak is heel breed. Ik let daarbij op of de persoonlijkheid die zich bloot geeft dat oprecht, authentiek en vol overgave doet. Dan raakt dat me diep.

Wat doe je in je vrije tijd?
Werk en privé is bij mij geen onderscheid. Ik heb wel verschillende rollen. Maar ook die lopen vaak door elkaar heen. Een museumbezoek is werk en privé, Een persoonlijke coaching die ik geef, geeft ook mij inzicht terug. En ik geniet van eten, drinken, de stad en de natuur. Maar ook die voeden me letterlijk en figuurlijk met nieuwe energie voor mijn werk en leven.

Waar kun je jou 's nachts voor wakker maken?
Ik ben dol op slapen. Dan kan mijn harde schijf weer defragmenteren. Zeker omdat de rest van de dag in met duizend dingen in mijn hoofd bezig ben. Dus als je me al wakker maakt, geef me dan maar een knuffel.

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?
Als ik een nachtkastje had zou ik vooral over persoonlijke ontwikkeling en ontwikkelingen in kunst en cultuur. Verder ben ik gezien mijn achtergrond meer van boeken met plaatjes ;)