Vacature: Manager Kunst en Creativiteit 

Wij willen alle inwoners van Eindhoven en omgeving de kans bieden om kunst en cultuur te beoefenen en te beleven. Dat doen we met veel passie en energie en voor jong en oud. Samen met onze partners werken we aan vele projecten en activiteiten in de Eindhovense regio. Je ziet ons in buurten en wijken, op scholen en zorginstellingen en natuurlijk in ons pand aan de Pastoor Petersstraat. Help jij mee om onze missie te bereiken?

Om onze strategische pijlers cultuureducatie, amateurkunst en cultuurparticipatie verder vorm te geven zoeken we een Inspirerend, coachend en ondernemende

 

Manager Kunst en Creativiteit (1,0 fte)

 

CKE: uitdagend, verbindend, creatief 

CKE houdt zich bezig met cultuureducatie, amateurkunst en cultuurparticipatie. Ze is trots op de tientallen mooie projecten die we in de buurten en wijken hebben opgezet. Zoals Koning voor 1 Dag, Walk the Walk en Circus Farfalle. Samen met partners als Vitalis Woonzorg Groep, Woonbedrijf en dak- en thuislozen organisatie Neos wordt ook gewerkt aan langer lopende programma’s. 

CKE is het aanspreekpunt voor de ruim 100 amateurkunstverenigingen en individuele amateur-kunstenaars in Eindhoven. Zo organiseren zij de Dag van de Amateurkunst en verstrekken zij financiering aan Amateurkunstverenigingen. 
Op bijna alle basis- en middelbare scholen in Eindhoven en regio verzorgen de docenten kunstlessen en kunstprojecten. Hiermee bereikt zij jaarlijks 20.000 kinderen en jongeren. Daarnaast biedt zij een ruime keuze in allerlei cursussen en workshops voor de vrije tijd in alle kunstdisciplines. Ieder jaar hebben we zo’n 2.000 cursisten (kinderen, jongeren en volwassen) die hun creativiteit ontwikkelen. Kijk hier voor een sfeerimpressie: Ervaar jouw CKE. 

De locatie aan de Pastoor Petersstraat in het centrum van Eindhoven biedt een creatieve en levendige omgeving met exposities, waar popbands aan het jammen zijn, een drama-les de gang doorkruist, een schoolklas zich uitleeft met een graffiti workshop, een amateurkoor repeteert en iemand spontaan op de vleugel bij Café C speelt. De pay-off is dan ook: Creativiteit voor iedereen!
 

Organisatie 

Bij CKE werken ruim 80 medewerkers, 20 vrijwilligers en vele freelance docenten, makers en ontwerpers. Er wordt nauw samengewerkt met vele partners in het maatschappelijke en culturele veld. CKE kent een lijn- en stafafdelingen, waarbij de lijnafdeling Kunst & Creativiteit ondersteund wordt door de stafafdelingen Projectorganisatie & Advies, Finance & Control en Services. De lijnafdeling Kunst & Creativiteit vervult de 1e lijnfunctie op het gebied van Cultuureducatie, Amateurkunst en Cultuurparticipatie. Alle kunstvakdocenten zijn werkzaam binnen deze afdeling en direct betrokken bij de eindgebruikers (leerlingen, cursisten en deelnemers). De manager Kunst & Creativiteit geeft leiding aan de kunstvakdocenten, is MT-lid en rapporteert aan de directeur-bestuurder.  

De functie

Binnen CKE is de rol van manager kunst en creativiteit een veelzijdige functie, de ene dag denk je mee over de strategie en meerjaren-doelstellingen van CKE en de andere dag voer je POP- en functioneringsgesprekken met jouw medewerkers. Je initieert en onderhoudt relaties met interne en externe belanghebbenden op tactisch niveau en vertegenwoordigt de organisatie tijdens bijeenkomsten en evenementen. 


Primair ben je - samen met het team - verantwoordelijk voor het optimaal laten reilen en zeilen van het primaire proces. Hierbij ontwikkel je, implementeer je en monitor je het afdelingsplan en bewaak je de kwaliteit van de dienstverlening en de processen. Je hebt een visie op het gebied van cultuureducatie, amateurkunst en cultuurparticipatie, volgt de externe ontwikkelingen op de voet en jaagt de ontwikkeling en innovatie van het aanbod aan binnen jouw afdeling. Je geeft leiding aan kunstvakdocenten, stimuleert, coacht en begeleidt hen, zodat de benodigde competenties aanwezig zijn en hun talenten worden benut.
 

Ontwikkelingen / de opdracht

De samenleving is flink in ontwikkeling, CKE ontwikkelt mee! Diverse veranderende omgevingsfactoren zoals polarisatie en kansenongelijkheid nemen toe, dit in een regio die drijft op techniek, design en kennis. Kunst en cultuur zijn hierbij van essentieel belang en zorgt voor ontwikkeling, ontmoeting en verbinding van mensen.

CKE krijgt hierdoor meer een maatschappelijke rol. Hierop aansluiten vraagt een andere visie, werkwijze en een aangepast aanbod. Flexibiliteit, wendbaarheid en sterke externe oriëntatie zijn hierbij sleutelwoorden. CKE wil blijvend aansluiten op de behoefte van de Eindhovense samenleving. 

Voor het team Kunst & Creativiteit betekent genoemde wijziging in koers een flinke verandering. Waar de meeste docenten specialisten zijn, maken zij momenteel de transitie door naar generalisten. Zo zijn zij in staat om vanaf het nieuwe seizoen, op een breder (inhoudelijk) spectrum ingezet te worden. Cursussen//workshops vinden niet alleen meer plaats bij CKE maar eveneens op externe locaties. Op scholen, verzorgingshuizen en in de wijken. Daarnaast zal er gebouwd worden aan een grotere flexibele schil om zo sneller te kunnen inspelen op de behoefte van de klant/samenleving.  

Wat vinden wij belangrijk voor de nieuwe collega? 

 • Een relevante HBO opleiding; denk hierbij aan de Kunsthogeschool, PABO, Culturele en Maatschappelijke Vorming. 
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschift;
 • Meerdere jaren ervaring met leidinggeven aan, en coachen en begeleiden van professionals;
 • Ervaring met een organisatie in verandering/ontwikkeling;
 • Kennis van ontwikkelingen binnen cultuureducatie, amateurkunst en cultuurparticipatie of de bereidheid dit snel te leren;
 • Goed kunnen schakelen op diverse niveaus (operationeel, tactisch, strategisch);
 • Ambitie om te willen investeren en te leren in een leuke creatieve omgeving.  

Welke persoonlijkheid past hierbij? 

Hij of zij is..

 • ondernemend – dienstverlenend - klantgericht
 • extern georiënteerd, denkt van buiten naar binnen
 • resultaat- en mensgericht;
 • gaat de confrontatie niet uit de weg;
 • haalt voldoening en inspiratie uit de coaching en ontwikkeling van mensen;
 • zichzelf in zijn/haar werk en kan zich kwetsbaar opstellen; 
 • ontvangt (en geeft) makkelijk feedback;
 • heeft humor, leert snel en is open en eerlijk. 

Arbeidsvoorwaarden

De functie Manager Kunst & Creativiteit is ingedeeld in schaal 11 (CAO Kunsteneducatie) met een salaris van max. € 4.746,00 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. De arbeidsovereenkomst start voor een periode van een jaar met uitzicht op onbepaalde tijd (dit bij wederzijdse tevredenheid). Voor meer informatie over de arbeidsvoorwaarden verwijzen we je naar www.cultuurconnectie.nl.

Procedure & solliciteren 

Deze werving en selectieprocedure wordt begeleid door Djamilla van der Heijden van VDH Selectie. Het streven is om de wervingsprocedure voor het einde van dit jaar af te ronden. Belangrijke data: 1e gespreksronde met de selectiecommissie is op woensdag 11 januari 2023, tussen 13.00 en 17.00 uur. 2e (verdiepende) gespreksronde met de selectiecommissie  en de adviescommissie is op donderdag 19 januari 2023, tussen 9.00 en 12.00 uur. De vacature wordt in- en extern gelijktijdig opengesteld. 

Solliciteren 

Voor informatie kunt u contact opnemen met Djamilla van der Heijden / senior adviseur bij VDH Selectie, telefonisch te bereiken via nummer 06-86 86 34 37. Heb je belangstelling in deze veelzijdige en uitdagende functie dan zien wij je reactie graag vóór 11 december 2022 tegemoet. Reageren kan via www.vdhselectie.nl door middel van het uploaden van je cv en motivatiebrief.