Vacature: Innovatiemanager met accent op dienstverlening 

Een veelzijdige functie waarbij innovatie en realisatie creatief hand in hand gaan. We zoeken iemand met allereerst een hart voor kunst & cultuur, en daarnaast inspirerend, coachend, ondernemend en resultaatgericht is. 

CKE: uitdagend - verbindend - creatief

CKE houdt zich bezig met cultuureducatie, amateurkunst en cultuurparticipatie. Ze is trots op de tientallen mooie projecten die ze in de buurten en wijken heeft opgezet. Zoals Koning voor 1 Dag, Walk the Walk en Circus Farfalle. Samen met partners als Vitalis Woonzorg Groep, Woonbedrijf en dak- en thuislozen organisatie Neos wordt ook gewerkt aan langer lopende programma’s. 

CKE is het aanspreekpunt voor de ruim 100 amateurkunstverenigingen en individuele amateur-kunstenaars in Eindhoven. Zo organiseren zij de Dag van de Amateurkunst en verstrekken zij financiering aan Amateurkunstverenigingen. 
Op bijna alle basis- en middelbare scholen in Eindhoven en regio verzorgen de docenten kunstlessen en kunstprojecten. Hiermee bereikt zij jaarlijks 20.000 kinderen en jongeren. Daarnaast biedt zij een ruime keuze in allerlei cursussen en workshops voor de vrije tijd in alle kunstdisciplines. Ieder jaar hebben we zo’n 2.000 cursisten (kinderen, jongeren en volwassen) die hun creativiteit ontwikkelen. Kijk hier voor een sfeerimpressie: Ervaar jouw CKE

De locatie aan de Pastoor Petersstraat in het centrum van Eindhoven biedt een creatieve en levendige omgeving met exposities, waar popbands aan het jammen zijn, een drama-les de gang doorkruist, een schoolklas zich uitleeft met een graffiti workshop, een amateurkoor repeteert en iemand spontaan op de vleugel bij Café C speelt. De pay-off is dan ook: Creativiteit voor iedereen!
 

Organisatie 

Bij CKE werken ruim 80 medewerkers, 20 vrijwilligers en vele freelance docenten, makers en ontwerpers. Er wordt nauw samengewerkt met vele partners in het maatschappelijke en culturele veld. CKE kent twee lijn- en twee stafafdelingen, waarbij de lijnafdelingen Kunst & Creativiteit en Projectorganisatie & Advies (beiden onder aansturing van een ‘Innovatiemanager’) ondersteund worden door de stafafdelingen Finance & Control en Services. Binnen de afdeling Kunst & Creativiteit zijn alle kunstvakdocenten werkzaam. Zij ontwikkelen alle activiteiten voor de strategische pijlers Cultuureducatie, Amateurkunst en Cultuurparticipatie en voeren deze uit. De Innovatiemanager geeft leiding aan de kunstvakdocenten, is MT-lid en rapporteert aan de directeur-bestuurder. Samen met de Directeur-bestuurder, jouw collega Innovatiemanager, de manager Facilitair & Vastgoed en Financial Controller draag je mede verantwoordelijkheid voor de koers van de organisatie. Het MT functioneert op basis van gelijkwaardigheid en met respect voor elkaars rollen.  

De functie 

Binnen CKE is de rol van Innovatiemanager een veelzijdige functie, de ene dag ontwikkel je – samen met je collega MT leden - de strategie en meerjaren-doelstellingen van CKE en de andere dag voer je POP- en functioneringsgesprekken met jouw medewerkers. Je initieert en onderhoudt relaties met interne en externe belanghebbenden op strategisch en tactisch niveau en vertegenwoordigt de organisatie tijdens bijeenkomsten en evenementen. Je hebt een visie op het gebied van cultuureducatie, amateurkunst en cultuurparticipatie en volgt de externe ontwikkelingen op de voet. Samen met maatschappelijke partners stel je projectplannen en -begrotingen op en vraag je fondsen en subsidies aan. Primair ben je samen met jouw collega Innovatiemanager en de docenten verantwoordelijk voor een samenhangend aanbod voor Cultuureducatie, Amateurkunst en Cultuurparticipatie. Je inspireert, coacht en begeleidt de docenten in de ontwikkeling en innovatie van dit aanbod. Je geeft leiding aan kunstvakdocenten in loondienst en bent opdrachtgever van docenten op freelance basis.

Ontwikkelingen / de opdracht 

De samenleving is flink in ontwikkeling, CKE ontwikkelt mee! De organisatie wil dat alle inwoners van Eindhoven en omgeving de kans krijgen om kunst en cultuur te beoefenen en te beleven. Want kunst en cultuur zijn van essentieel belang voor het ontwikkelen, ontmoeten en verbinden van mensen. Zeker in een regio die drijft op techniek, design en kennis en tegelijkertijd worstelt met maatschappelijke vraagstukken als eenzaamheid, leefbaarheid, armoede en kansenongelijkheid. CKE krijgt hierdoor meer een maatschappelijke rol. Hierop aansluiten vraagt een andere visie, werkwijze en een aangepast aanbod. Flexibiliteit, wendbaarheid en sterke externe oriëntatie zijn hierbij sleutelwoorden. CKE wil blijvend aansluiten op de behoefte van de Eindhovense regio.

Voor de afdeling Kunst & Creativiteit betekent genoemde wijziging in koers een flinke verandering. Waar de meeste docenten specialisten zijn, maken zij momenteel de transitie door naar generalisten. Zo zijn zij in staat om vanaf het nieuwe seizoen, in een bredere (inhoudelijk) context met uiteenlopende doelgroepen te worden ingezet. Cursussen/workshops vinden niet alleen meer plaats bij CKE, maar eveneens op externe locaties. Op scholen, verzorgingshuizen en in de wijken. Daarnaast zal er gebouwd worden aan een grotere flexibele schil om zo sneller te kunnen inspelen op de behoefte van de klant/samenleving.  

Als Innovatiemanager geef je samen met het MT, verder vorm aan deze transitie, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Je faciliteert en ondersteunt je mensen in de ontwikkeling naar een generiek docentprofiel en zorgt voor een efficiënte inrichting van de afdeling waarbij taken en rollen op transparante wijze helder en duidelijk zijn georganiseerd. Je stapt in op een boeiend en uitdagend moment waarbij de koers op hoofdlijnen is bepaald en er veel ruimte is voor nadere invulling.

Wat vinden wij belangrijk in onze nieuwe collega? 

 • Een relevante HBO opleiding; denk hierbij aan de Kunsthogeschool, PABO, Culturele en Maatschappelijke Vorming; 
 • Het vermogen om actief mee te denken over de koers van de organisatie en dit te vertalen naar een product-/dienstenaanbod dat aansluit op de Eindhovense regio;
 • Meerdere jaren ervaring met leidinggeven aan, en coachen en begeleiden van professionals;
 • Ervaring met een organisatie in verandering/ontwikkeling;
 • Kennis van ontwikkelingen binnen cultuureducatie, amateurkunst en cultuurparticipatie of de bereidheid dit snel te leren;
 • Kennis en/of ervaring met fondsen- en subsidiewerving;
 • Goed kunnen schakelen op alle niveaus, operationeel, tactisch én strategisch;
 • Ambitie om te willen investeren en te leren in een leuke creatieve omgeving;
 • Heeft een regionaal en lokaal netwerk (provincie, gemeente, onderwijs, culturele en maatschappelijke organisaties).

Welke persoonlijkheid past hierbij? 

Hij of zij is … 

 • zich bewust van de rol van Kunst & Cultuur binnen de maatschappelijke context (visie);
 • ondernemend – dienstverlenend – klantgericht;
 • extern georiënteerd, denkt van buiten naar binnen;
 • communicatief vaardig in woord en geschrift;
 • resultaat- en mensgericht;
 • gaat de confrontatie niet uit de weg;
 • haalt voldoening en inspiratie uit de coaching en ontwikkeling van mensen;
 • zichzelf in zijn/haar werk en kan zich kwetsbaar opstellen; 
 • gericht op het ontvangen en geven van feedback;
 • heeft humor, leert snel en is open en eerlijk;
 • een teamplayer waarvoor collegialiteit en gezamenlijke (management) verantwoordelijkheid vanzelfsprekend is. 

Arbeidsvoorwaarden

De functie Innovatiemanager is ingedeeld in schaal 12 (CAO Kunsteneducatie) met een salaris van max. € 5.254,00 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. 
De arbeidsovereenkomst start voor een periode van een jaar met uitzicht op onbepaalde tijd (dit bij wederzijdse tevredenheid). 

Voor meer informatie over de arbeidsvoorwaarden verwijzen we je naar www.cultuurconnectie.nl.

Procedure

Deze werving en selectieprocedure wordt begeleid door Djamilla van der Heijden van VDH Selectie. Zij doet de voorselectie van kandidaten. Bij gebleken geschiktheid (en wederzijdse interesse) wordt direct de procedure bij de organisatie gestart dan wel een kennismakingsgesprek ingepland.

De vacature wordt in- en extern gelijktijdig opengesteld. 
 

Solliciteren 

Voor informatie kunt u contact opnemen met Djamilla van der Heijden / senior adviseur bij VDH Selectie, telefonisch te bereiken via nummer 06-86 86 34 37. Heb je belangstelling in deze veelzijdige en uitdagende functie dan zien wij je reactie graag vóór 5 februari 2023 tegemoet. Reageren kan via www.vdhselectie.nl door middel van het uploaden van je cv en motivatiebrief.