dinsdag 27 juli 2021

Singer-songwriters maakten liedjes voor ouderen

Terugblik op het slotconcert: Tonen over Toen

Om de (eenzame) oudere bewoners van Woonzorggroep Vitalis wat extra aandacht te geven, is er een mooi samenwerkingsproject gestart met Vitalis Woonzorggroep, POPEI en CKE: Tonen over Toen. Zestien singer-songwriters bezochten de ouderen, hoorden hun (levens)verhalen en maakten er vervolgens een liedje van. De liedjes die eruit voort zijn gekomen, zijn echte cadeautjes voor de bewoners en hun familie! 

Terugblik op het slotconcert

Op 18 juli vond het slotconcert plaats in POPEI. Tijdens de middag heerste een intieme sfeer, gemoedelijk en vertrouwd. De zaal was gevuld met medewerkers, vrijwilligers en bewoners met hun familie en vrienden. Met inachtneming van de huidige coronamaatregelen kwamen zij samen om de liedjes te beluisteren van alle deelnemende singer-songwriters. Wat volgde was een sfeervol concert met zeer uiteenlopende liedjes en verhalen. Een middag vol leuke, spontane ontmoetingen. Eén van de deelnemende bewoners zei: “Dit is het mooiste wat ik ooit in mijn leven cadeau heb gekregen”. 

De verbindende factor

Wendy van Zon is Coördinator Kunst & Cultuur bij Vitalis: “Wat het project bijzonder maakt, is de verbindende factor. De verbinding tussen zorg en kunst, maar vooral tussen de mensen: jong en oud. Tussen bewoners en hun familie en vrienden, tussen bewoners en hun (zorg)medewerkers, tussen bewoners en Eindhovense singer-songwriters. Verbindingen die alleen hebben kunnen ontstaan door de inzet van kunst en cultuur. Met een project als dit tillen we ‘de kunst van gelukkig oud zijn’ als Vitalis echt naar een hoger niveau.”

Geluksmomenten voor alle deelnemers

“We kunnen met recht spreken over een succesvol project, dat we samen met CKE en POPEI hebben opgezet”, gaat zij verder. “De deelnemende singer-songwriters deden dat gratis, maar hebben er zoveel voor teruggekregen dat ze na het concert aangaven graag mee te werken aan een vervolg. Eén van de muzikanten zingt normaal gesproken alleen maar in het Engels. Hij stapte uit zijn comfort-zone en verbreedde zijn talenten. Zijn twee Nederlandstalige nummers uit dit project neemt hij voortaan op in zijn repertoire. We zien dus niet alleen geluksmomenten bij onze bewoners, maar ook bij andere deelnemers van dit project.”

Beluister alle songs 

Nieuwsgierig geworden naar de liedjes die de 16 singer-songwriters maakten? Je beluistert ze allemaal via deze link