dinsdag 19 april 2022

(S)pionieren bij Vitalis Berckelhof

Zingen met het Senikoorke

(S)Pionieren is een project dat kunstvakdocenten samenbrengt met ouderen(zorg). CKE en Vitalis werken al jaren fijn samen in mooie projecten in de ouderenzorg. Werken met ouderen vraagt om specifieke kennis vraagt van kunstvakdocenten. Om onze docenten duurzaam op te leiden zijn CKE en Vitalis gestart met (S)Pionieren. Daarbij krijgen docenten de unieke kans om de wereld van de ouderen(zorg) van heel dichtbij mee te maken in de huizen van Vitalis. In een serie artikelen delen we de ervaringen van docenten van CKE en begeleiders van Vitalis.

(S)pionieren in de praktijk: het Senikoorke

Zangdocente Anne Stockman zingt wekelijks samen met een groep ouderen in het restaurant van Vitalis Berckelhof. Maaike Mul, Kunst en Cultuur coordinator Vitalis, deelt haar observaties en overpeizingingen tijdens een van de zangochtenden van het Senikoorke.

Maaike: "Terwijl op de achtergrond het geluid van kletterend bestek klinkt, er een telefoon gaat en collega’s bijkletsen bij het koffiezetapparaat, zingt het Senikoorke. Wekelijks komt er een groep ouderen samen in het restaurant van Berckelhof om samen te zingen olv de muzikant Anne Stockman. Ze zingen een “good old times medley”, Nederlandstalige songs, "I like the flowers" maar ook een eigen clublied. Nummers worden waar nodig door Anne aangepast in toonhoogte, zinnen worden apart geoefend, er wordt geklapt en meegedeind, instrumenten worden bespeeld en er wordt uit volle borst gezongen. Anne begeleidt alles zeer professioneel en enthousiast op de piano. Ongelofelijk hoe ze met zoveel respect voor iedereen zo enthousiast deze groep met zoveel diverse mensen aan het zingen krijgt."

"Terwijl ik zie hoeveel plezier de ouderen hebben, erger ik me toch aan alle geluiden op de achtergrond. Is het storend dat er iemand met een kar vol servies langs loopt en dat er een zuster langskomt met medicatie? Kan het koor beter naar een afgesloten, rustige ruimte waar ze ongestoord kunnen zingen? Doordat het koor nu midden in het restaurant zit, komt er ook een toevallig voorbij schuifelende mevrouw kijken en zelfs meedoen. Anders had ze waarschijnlijk nooit meegedaan. Ook een andere mevrouw helemaal achterin kijkt vooral toe maar doet uiteindelijk ook heel voorzichtig mee."

Ik ben er niet over uit. Is mijn ergernis terecht? Mijn gevoel dat we een deel van de mensen die meezingen niet echt helemaal serieus nemen door zoveel concessies te doen? En het voor lief nemen dat het muzikale niveau misschien wat minder ontwikkeld kan worden? Of heeft het totale open karakter van deze setting juist zijn charme en is het daardoor heel laagdrempelig zodat je meer mensen bereikt? Wat is de juiste keus? Wie weet het? Het lijkt erop dat de ouderen er niet veel last van hebben.

Meer informatie over (S)pionieren

Samen met onderzoeksinstituut Nivel en Vitalis wordt onderzicht hoe docenten het beste kunnen worden opgeleid voor de het lesgeven aan ouderen in een zorginstelling. Doel is uiteindelijk een cursis te ontwikkelen voor kunstvakdocenten, die helemaal aansluit op de doelgroep ouderen. Lees meer over (S)pionieren.