donderdag 10 december 2020

Pop up warme winter in Eindhovense buurten

CKE en het Parktheater brengen samen met buurtorganisaties kunst en cultuur tot aan de voordeur in verschillende Eindhovense wijken.
De activiteiten worden financieel mede mogelijk gemaakt door Buurtfonds Woonbedrijf.
 

Het worden rare feestdagen dit jaar. Geen grote familiebijeenkomsten tijdens Kerstmis, niet dansend het nieuwe jaar in, en geen gezellige buurtactiviteiten.
Daarom willen we graag op een alternatieve manier een beetje warmte en licht brengen naar de buurten. In de donkere dagen voor Kerst organiseren we, op initiatief van de buurtorganisaties, allerlei mooie activiteiten. Uiteraard coronaproof.
Zo verschijnen er op verschillende plekken Wensbomen, waarbij de buurt wordt uitgenodigd om een wens voor zichzelf én een wens voor de buurt toe te voegen. En de mooiste wensen verschijnen, in de vorm van tijdelijke graffiti, ook op de stoepen en straten. Aan het einde van het jaar kiezen we één wens uit die in 2021 in vervulling gaat.
En tussen 9 en 23 december is er elke avond in een andere buurt een pop up Warme Winter Stoet. Een bonte mix van artiesten trekt in kleine groepjes door de straten en verrast mensen met live muziek, theater en dansoptredens. Dat alles gewoon voor de voordeur: mensen kijken vanuit hun eigen huis, door het raam of vanuit de deuropening. Zo kan er zomaar ineens een prachtige Sneeuwkoningin in een anderhalve meter jurk voorbij schrijden, of het Oldtimerorkest dat kerstliedjes speelt vanuit een Volkswagen Kever, een steltloper in een hartjeskostuum, of een vreemd personage op een verlichte bellenblaasfiets.
Tussen Kerst en Oudjaar sluiten we in meerdere buurten dit pittige jaar op een ‘vurige’ manier af. Twee professionele vuurspuwers gaan, onder begeleiding van de Hartendames, de gekozen wens voor 2021 officieel kenbaar maken, én daarbij de buurt meteen een ‘Vurig 2021’ wensen.

Met dit vrolijke, warme winteroffensief wil de gemeente een creatieve impuls geven aan de bewonersorganisaties, die dit jaar vanwege het coronavirus nauwelijks hun reguliere activiteitenprogramma konden uitvoeren.
CKE en Parktheater ondersteunen de buurtorganisaties in de ideevorming, coördinatie en uitvoering van de activiteiten. Dit doen zij vanuit de gemeentelijke opdracht om cultuur toegankelijk te maken voor alle inwoners van Eindhoven.
De warme winter activiteiten worden financieel mede mogelijk gemaakt door het Buurtfonds Woonbedrijf.

Met deze acties snijdt het mes aan twee kanten: niet alleen brengen we warmte naar de voordeuren in de buurten, we geven ook tientallen artiesten en kunstenaars de gelegenheid zich op een betekenisvolle manier in te zetten voor de stad op een moment dat de cultuursector het hard te halen heeft.