Maandagavond presenteerden de gezamenlijke culturele instellingen in Eindhoven het Manifest Cultureel Eindhoven in het Parktheater. Bij de aanwezige lokale politici werd op deze manier aandacht gevraagd voor het belang van cultuur in groeistad Eindhoven.
Het manifest onderbouwt in vijf paragrafen - Cultuur verrijkt / verdient / verbindt / vernieuwt / verzacht - waarom volgens de culturele instellingen niet langer bezuinigd maar juist geïnvesteerd moet worden in cultuur. “Goed beschouwd heeft een overheid maar één taak,” schrijft Geert Boogaard in 2014 in een adviesrapport aan de gemeente Eindhoven. “Het bevorderen van welzijn en welvaart voor haar burgers.” En dus investeert zij in goed onderwijs, in wegen, in veiligheid. Zoals zij zich ook sterk maakt voor kunst en cultuur. Want ook die dragen bij aan welzijn en welvaart. Aldus een passage uit het manifest.
Uiteindelijk gaat het niet om bestuurders en beleidsmakers. Evenmin om de cultuuraanbieders. Het gaat om de cultuurgebruikers. Om mensen die gewoon lekker bezig willen zijn met muziek of dans. Om kinderen die ontdekken hoe groot en boeiend de wereld buiten hun eigen straat of wijk is. Om mensen die hun emoties uiten in een schilderij of beeld. Die verdriet verwerken door te zingen. Die klarinet spelen in de harmonie, een vendelgroet brengen met het gilde. Of die gewoon verstild willen genieten van een boek, in een museum, tijdens een concert.
Het manifest is opgesteld en ondertekend door de directeuren en bestuurders van Bibliotheek Eindhoven, CKE, CultuurStation, Dutch Design Foundation, Effenaar, Eindhoven Museum, EMOVES, GLOW Eindhoven, MU, Muziekgebouw Frits Philips, Natlab, Parkheater, Philips museum, STRP Festival en Van Abbemuseum.
Media & links
Download het Manifest Cultureel Eindhoven
Lees het artikel uit het Eindhovens Dagblad hierover
Bekijk de bijdrage die Studio040 maakte van de presentatie (met filmpje)