vrijdag 5 februari 2021

Burst Your Bubble: boodschap voor de stad in Kruisstraattunnel

Boodschap voor de stad in Kruisstraattunnel

Burst Your Bubble: boodschap voor de stad in Kruisstraattunnel

Burst your bubble! Dat is de boodschap van een groep ‘outsider artists’, te zien op de muren van de Kruisstraattunnel. Een oproep aan de inwoners van de stad om soms wat verder durven te kijken dan hun eigen wereld. Want ook de mensen die niét in het standaardplaatje passen, maken de wereld divers, kleurrijk en mooi. In dit geval zelfs letterlijk, met de oplevering van een prachtige tunnel.


Deze outsider artists zijn cliënten van Neos, bezoekers van The Living Museum (een van de creatieve ateliers van Neos) en bezoekers van de Huiskamer (een plek waar vooral veel jonge vluchtelingen komen). Niet alleen bedachten ze de boodschap, ze werkten ook mee aan het ontwerp én de uitvoering. Dat gebeurde onder de creatieve leiding van graffitikunstenaar Niels Bakkerus, en ontwerper Lian Kroes.

De deelnemers kregen les in graffiti techniek en ontwerp. De workshops werden aangeboden in het kader van de Talentenexpeditie, een gezamenlijk programma van Neos en Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE).  Dit is een outsider art programma, waar mensen met geleefde ervaringen, bijvoorbeeld op het gebied van dakloosheid, verslaving of psychiatrie, door het maken van kunst werken aan hun herstel. Neos en CKE zien beiden de kracht van kunst en cultuur als motor voor herstel, ontwikkelingsperspectief, trots en eigenwaarde.

Burst your Bubble is een samenwerking tussen Neos, CKE en de gemeente Eindhoven. Het is onderdeel van de gemeentelijke Tunnelvisie. Daarin staat onder andere dat het tunnelgebied rondom het station bestemd is voor tunnelkunstwerken met een maatschappelijk thema.