dinsdag 26 november 2019

21 Faces of Eindhoven

Nieuw kunstproject in tunnel bij station

Geef de fietserstunnel aan de noordzijde van het station een positieve uitstraling, die bijdraagt aan het gevoel van veiligheid. Met die opdracht van de gemeente Eindhoven ging CKE aan de slag. Professioneel fotograaf Maarten Coolen werd gekoppeld aan 17 amateurfotografen, die hij begeleidde bij het maken van portretten van 21 uitgesproken Eindhovenaren. Het resultaat is vanaf vandaag te zien in de tunnel.

De foto's voegen niet alleen kleur, een knipoog en een veiliger gevoel toe aan de tunnel, maar laten bezoekers van de stad ook zien hoe veelzijdig, kleurrijk en dynamisch Eindhoven is. 'Voor CKE, dat amateurkunst in Eindhoven stimuleert en faciliteert, is dát juist wat het project geslaagd maakt', aldus cultuuraanjager Wikke Peters.


Beelden: Fotoclub Lievendaal

In 2017 verrasten de gemeente, CKE en fotograaf Maarten Coolen de vele duizenden fietsers en voetgangers die dagelijks door de tunnel gaan al met Eindhoven Moves Us, een speelse fotoserie van springende mensen die de diversiteit van de stad verbeelden. De foto’s zijn een prachtig voorbeeld van hoe kunst en participatie kunnen leiden tot een andere beleving van de openbare ruimte. Deze foto's maken nu plaats voor de nieuwe, kleurrijke serie 21 Faces of Eindhoven.

Proces
Maarten Coolen begeleidde de deelnemende amateurfotografen bij het selecteren en portretteren van 21 Eindhovenaren die samen een dwarsdoorsnede van de stad laten zien. Coolen daagde de deelnemers flink uit. Elke fotograaf ging vooraf in dialoog met het ‘fotomodel’, zodat het eindresultaat een beeld zou opleveren dat sprekend is voor deze persoon. Daarnaast leverde elk gesprek treffende uitspraken op, die door middel van opvallend brutale typografie een extra dimensie geven aan de foto’s. Soms grappig, vaak prikkelend, maar altijd vanuit het hart en daardoor een pakkende vertaling van Eindhovens motto share the vibe.


Foto: Maarten Coolen

In het project kwamen verschillende artistieke werkvormen samen: fotografie, storytelling, beeldbewerking, grafische vormgeving en druktechnieken. De 17 projectdeelnemers doorliepen elke fase, van conceptontwikkeling tot en met het drukken van de posters (zie foto boven) in de werkplaats van Mizdruk van de Eindhovense drukwerkkunstenaar Jan-Willem van der Looij.

Fotografen: Anne-Marie Houthuijzen, Corien den Enting, Edwin Hoek, Elwien Bibbe, Fotoclub Lievendaal, Govert Kagenaar, Gytha Steenvoorden, Ilona Swinkels, Jacques Splint, Jeanine van den Boer, Jeanne Rous, Maarten Coolen, Michael Frenken, Ooks Doggenaar, Rosemary Sek, Sandra Leemans.