woensdag 4 oktober 2023

Mooi weer, unieke verhalen: Kunstroute 'Alles voor de liefde'

De buurten Kronehoef, Rapenland en Mensfort in Eindhoven brachten op 30 september een eerbetoon aan liefde, creativiteit en saamhorigheid met de kunstroute 'Alles voor de Liefde'. Dit unieke evenement toonde zeven liefdesverhalen uit de buurt die werden omgezet in prachtige kunstwerken en activiteiten. Terwijl de zon straalde, werden de straten en pleinen van de wijk gevuld met inspiratie en liefde.

Een Ode aan Buurtopa Jan met Olifanten

Een opvallend kunstwerk in de route was de olifantenkudde gepresenteerd door AlmarOntwerpt. Dit kunstwerk, dat de kracht van de buurt symboliseert, is tevens een eerbetoon buurtopa Jan, die al zijn hele leven olifantenbeeldjes verzamelt en zich onvermoeibaar inzet voor Kronehoef. 

Princess de Poes Podcast: Een Verhaal van Verbondenheid

Een bijzonder kunstwerk dat zowel gepresenteerd als online beluisterd kon worden, was de podcast 'Princess de Poes'. Audiokunstenares Julia van der Pas ging in gesprek met buurtbewoonster Ingrid, die haar verhaal deelde over haar buurman Jahangir, een vluchteling uit Iran, en diens poes Princess. Princess bracht Ingrid en Jahangir samen en creëerde een speciale band tussen hen. De podcast, verteld vanuit het perspectief van Princess de poes, brengt een eerbetoon aan de verbinding tussen buren en huisdieren.

Tranen van Ontroering

Midden op een grasveld stond een klein bankje waar bezoekers zich konden laten toezingen door Tessa Berckelmans en Anouk Scheepens. Ze brachten prachtige liederen geïnspireerd door de verhalen uit de documentaire 'Alles voor de Liefde'. De emotionele kracht van de muziek ontroerde sommige bezoekers zelfs tot tranen. "Laat komen, laat stromen," moedigde een van de zangeressen aan, en zo stroomden de emoties vrijelijk.

Eindjesloos: Een Symbool van Oneindige Liefde

'Eindjesloos' is een kunstwerk dat bestaat uit een eindeloze slinger gemaakt van lapjes stof, die ter plekke aan elkaar werden geknoopt door bezoekers van verschillende buurten en wijken in Eindhoven. Al eerder gebeurde dit in de Kruisstraat en in het Philipsdorp.  Net zoals de liefde zelf, kent ook 'Eindjesloos' geen einde. Het zal het komende jaar op verschillende plekken in de stad verschijnen, de straten opfleuren en herinneren aan de onverwoestbare kracht van liefde en de diversiteit van de stad.

Festivalharten: Bruisende Centra van Creativiteit

Wijkcentrum de Werf (Mensfort) en Het Hof (Kronehoef) werden omgetoverd tot festivalharten, bruisend van live muziek, beeldende kunstwerken, schminken, het knutselen van krachtstokken, kraampjes met informatie, pleinverkoop en heerlijke hapjes en drankjes. Langs de route van het ene naar het andere festivalhart was er van alles te beleven, waaronder verschillende kunstwerken, een VR-game genaamd 'Femina Forte', theateroptredens en een 'I love' graffiti-workshop.


 

Een geslaagde dag

Kortom, de kunstroute 'Alles voor de Liefde' bracht niet alleen de buurten Kronehoef, Rapenland en Mensfort samen, maar ook de liefde, kunst en saamhorigheid die deze gemeenschappen zo bijzonder maken. Het was een dag om liefdevolle herinneringen te koesteren en de blijvende impact van kunst en verbondenheid te vieren. De volgende keer hopen de organisatoren nóg meer mensen te mogen verwelkomen op de kunstroute. Bekijk alle foto's hier. De foto's zijn gemaakt door Bea Straver. 

 

Mooi weer, unieke verhalen: Kunstroute 'Alles voor de liefde' Mooi weer, unieke verhalen: Kunstroute 'Alles voor de liefde' Mooi weer, unieke verhalen: Kunstroute 'Alles voor de liefde'