Niek Starmans

Wat doe je binnen CKE? 
Ik ben begonnen als docent saxofoon, maar ben al snel betrokken geraakt bij verschillende projecten binnen CKE. Ik ontwikkel de talentstroom voor muziek, ben onderdeel van het innovatieteam en zit ik in de OR. Daarnaast geef ik af en toe muziekles op scholen, ben ik bezig met het ontwikkelen van muziekcursussen voor ouderen en speel ik als saxofonist mee bij projecten waar live muziek bij nodig is. 

Wat vind je zo leuk aan je vak en aan wat je doet bij CKE? 
Muziek maken is voor mij het mooiste dat er is. En wanneer dat samen met anderen kan, wordt het alleen maar leuker. Bij CKE kan ik me bezighouden met het overbrengen van die passie op heel veel verschillende manieren. Het is ontzettend gevarieerd omdat geen enkele dag hetzelfde is. Het geeft een fijn gevoel om mijn steentje bij te dragen aan de samenleving door middel van muziek. 

Wat doe je buiten CKE? 
Buiten CKE ben ik actief als uitvoerend saxofonist, met name in de wereld van de klassieke muziek. Naast het spelen met orkesten vorm ik een duo met een pianiste en heb ik lang in een saxofoonkwartet gespeeld. Verder ben ik artistiek directeur van Stichting NiSaMu, een stichting die zich inzet voor de aanwas van nieuwe saxofoonmuziek en de uitvoering hiervan. In de nabije toekomst hoop ik een cd op te nemen met allemaal nieuwe muziek die speciaal voor mij geschreven is. Tot slot ben ik vader van een prachtige dochter, Emma. 

Wat is je hoogtepunt als (amateur)kunstenaar / muzikant? 
Ik mocht ooit voor onze koning en koningin spelen op het 5 mei concert dat live werd uitgezonden op nationale televisie. Als saxofonist had ik daar een mooie rol en speelden we fantastische muziek, onder andere uit West Side Story. Dat is zeker één van de hoogtepunten. 

Welke opleiding heb je gedaan? 
Ik heb klassiek saxofoon gestudeerd aan de conservatoria van Maastricht en Tilburg. 

Wie is je favoriete artiest of kunstenaar? 
Binnen de klassieke muziek zijn dat saxofonist Sigurd Raschèr en Janine Jansen. Daarbuiten ben ik groot fan van Norah Jones. 

Beste album of kunstwerk? 
Klassiek: Tabula Rasa - Arvö Pärt uit 1984 
Jazz: Come Away with me - Norah Jones 

Beste concert of optreden? 
In 2018 was ik in Paradiso bij Norah Jones. Eén van de meest fantastische muzikale ervaringen in mijn leven. Haar stem is live nog zo veel beter dan op een plaat. Een avond om nooit meer te vergeten. 

Wat doe je in je vrije tijd? 
Ik ben gek op bordspellen. Mag simpel, maar mogen zeker ook spellen zijn die 4 uur of langer duren. Verder ben ik graag in de natuur en lees ik graag boeken, met name fantasy en thrillers. En als ik tijd over heb kijk ik zo veel mogelijk sport op tv, maakt niet uit wat! 

Waar kun je jou 's nachts voor wakker maken? 
Een spannende sportwedstrijd met een pot groene thee en chocolade. 

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje? 
Op dit moment liggen er 3 boeken:  
"Als ze maar gelukkig worden", een boek over opvoeden. "De ontdekking van de hemel" van Harry Mulisch. En "Good Omens", een absurd fantasy boek.  

 

 

 

Cursussen & workshops die ik geef: