dinsdag 13 december 2022

Joska helpt jongeren met autisme

Je bent meer dan je diagnose

Gitaardocent Joska Ligtenberg van Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) zet zich in voor jongvolwassenen met autisme. “Hun kracht zit juist in de focus die ze hebben.” Samen met Jurgen Bekkers, persoonlijk begeleider van Autismepunt, verzorgt Joska twee bandjes bij CKE. Hierin geven ze muziekles aan jonge mensen met autisme. “Muziek dwingt je om te kijken naar het perspectief van de ander. Dat is iets waarmee mensen met autisme kunnen worstelen”, vertelt Joska. 

Mensen met autisme zijn vaak de ideale leerlingen 
“Deze leerlingen zijn heel gefocust, spelen ontzettend goed in de maat en hebben het meteen door als de bandleider een signaal geeft. Eigenlijk de ideale leerlingen! Muziek wordt pas muziek als er een beat is. Binnen die strakke omgeving heb je een veilige omgeving om te experimenteren. Door het rechtlijnige aspect past het goed bij de mensen uit mijn speciale bandjes.” 

Droom voor de toekomst 
“We hebben twee bandjes, maar waarom hebben we er niet honderd? Uit statistieken weet ik dat er veel meer mensen met autisme zijn in Eindhoven. Maar bovenal is het mijn droom om bandjes te mixen met mensen van verschillende achtergronden.” “Ik hoop dat we met dit project het beeld van mensen met autisme kunnen veranderen.  Je bent meer dan je diagnose, je bent vooral een eigen uniek persoon en diversiteit maakt de wereld mooier.”

Lees hier het artikel van In de Buurt: Bijzonder! Joska helpt jongeren met autisme: 'Je bent meer dan je diagnose' (indebuurt.nl)

Joska helpt jongeren met autisme