donderdag 27 oktober 2022

BIJZONDERE MURAL OP PAND CKE

Gemaakt door Oekraïense vluchtelingen

Zichtbaar maken wat een oorlog met mensen doet. Een boodschap van verdriet, maar ook een boodschap van hoop, gebracht door creatieve vluchtelingen uit Oekraïne. Dat is de gedachte achter de muurschildering die sinds deze week in de maak is op het pand van CKE, aan de Pastoor Petersstraat 180. Vrijdag 28 oktober, tijdens de Dutch Design Week, is de muurschildering klaar.  

De vluchtelingen - allen jonge vrouwen - vertalen hun gemengde gevoelens van onmacht, verschrikking en hoop, in woord en beeld. Zo schreef vluchtelinge Alina een gedicht over de oorlog, dat op de muur te zien is, samen met de beeltenis van een vrouw en kind, een vredesduif en traditionele Oekraïense motieven. Niet alleen ontwierpen de vluchtelingen de muurschildering, ze helpen ook bij de uitvoering. Met hun werk vragen ze om aandacht voor de situatie in hun thuisland.  

Het project wordt begeleid door professionele Eindhovense graffitikunstenaar Niels Bakkerus. 'Ik vind het fantastisch om op deze manier jonge, creatieve mensen te helpen bij het uitdragen van hun boodschap.'  Opvallend detail: geen van de deelnemers heeft ervaring met een spuitbus. Bakkerus: 'Bijzonder om te zien hoe snel ze zich dat eigen hebben gemaakt.' 

Bakkerus voerde het project uit in opdracht van Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE). CKE werkte voor dit project samen met Buurt in Bloei van Wij Eindhoven, Springplank en Van der Meijs Onderhoud. Deze laatste stelde via hun sociale programma Meijsindebuurt, samen met Driessenverf, alle benodigde materialen ter beschikking.

BIJZONDERE MURAL OP PAND CKE BIJZONDERE MURAL OP PAND CKE