maandag 28 februari 2022

Groeten uit Burghplan!

Ode aan een kleurrijke buurt

Meer kleur in de buurt. Dat was de wens van buurtbewoonster Tamara uit de wijk Burghplan. Het resultaat: vijftien portretten van buurtbewoners die je méér dan levensgroot, zonnig toelachen vanaf verschillende gevels. Groeten uit Burghplan! Maandag 28 februari werden de portretten feestelijk onthuld. 

 

Tijdens twee sfeervolle zomeravonden organiseerden CKE en SBOB het evenement Café Mediterrané in Burghplan. Daar kregen buurtbewoners de kans om mooi op de foto te gaan. Een deel van deze foto’s kleuren nu de gevels en geven een vrolijk en kleurrijk beeld van de diversiteit van Burghplan. De portretten op doeken hangen er tijdelijk. De bedoeling is dat ze leiden tot een dialoog met de buurt. Op basis daarvan wordt samen met de buurt gekeken op welke manier er definitief meer kleur aan Burghplan kan worden toegevoegd. 

Ode aan Tamara 

Het project ‘Groeten uit Burghplan’ heeft ook een verdrietig kantje. Tamara, de buurtbewoonster die de wens tot meer kleur uitsprak, is onlangs overleden. Ze zou helpen om het project verder vorm te geven. Daarmee is ‘Groeten uit Burghplan’ niet alleen een ode aan een vrolijke, kleurrijke en diverse buurt, maar ook een persoonlijke ode aan Tamara.  

Project voor en door de buurt  

De foto’s van de diverse buurtbewoners werden gemaakt door fotograaf Massimiliano Murra. Ook hij woont in Burghplan. Massimiliano speelde al langer met het idee zijn mede-buurtbewoners te portretteren. Hij vindt het bijzonder dat hij in dit project zijn medebewoners beter leerde kennen. ‘Iemand op de foto zetten, is eigenlijk heel intiem. Je maakt echt persoonlijk contact. Ik vond het ook wel spannend, want ik wilde dat de foto's zo mooi mogelijk zouden worden.’ Uiteraard ontvingen ook de buurtbewoners een mooie foto van zichzelf. 

Studio040 maakte een filmpje van de portretten:

 

CKE bedacht samen met Stichting Bewonersorganisatie Burghplan (SBOB) en ontwerpers Maarten Keijzers en Eva Broekhuijse, een plan om meer kleur aan de buurt toe te voegen. Groeten uit Burghplan is tot stand gekomen met dank aan CKE, de Brede Regeling Combinatiefunctionaris, gemeente Eindhoven en Buurtfonds Woonbedrijf. Gezamenlijk spannen deze partijen zich in voor leefbare buurten.  

Groeten uit Burghplan! Groeten uit Burghplan! Groeten uit Burghplan!