Op 18 september 2024 vierden we 80 jaar vrijheid in Nederland. Eindhoven werd op die datum in 1944 door Engelse en Amerikaanse troepen bevrijd van de Duitse overheersing. Sindsdien herdenken Eindhovenaren de bevrijding met het ophalen van het bevrijdingsvuur uit het Franse Bayeux, een défilé van veteranen en het ontsteken van de Lichtjesroute.
Met het oog op de toekomst richtte de Stichting 18 September een nieuwe stichting op: Freedom Vibes 040. Onder deze naam krijgt de viering van de vrijheid in Eindhoven een nieuwe impuls en is er speciale aandacht voor de jeugd, wijken en het bevrijdingsvuur.
De vlam is ontstoken, en ons hart gloeit nog na van de viering van de bevrijding van Eindhoven. Het was prachtig om te zien dat het thema vrijheid zoveel mensen aanspreekt én verbindt. In de 6 Eindhovense wijken zagen we bewoners zich verenigen, samen eten en kletsen over wat vrijheid voor hen betekent. Jong met oud. Oude Eindhovenaren met de nieuwe. Dat vrijheid leeft, blijkt ook uit de betrokkenheid en het enthousiasme van de partijen waar we mee samenwerkten: allerlei Eindhovense muziekverenigingen, gildes, scouting, bewonersorganisaties en zorginstellingen. Zij maakten de herdenkingen en vieringen tot een succes samen met onze kanjers van buurtregisseurs, met een onverwacht grote opkomst van wijkbewoners. Het maakte ons blij en ontroerde. We deelden al eerder onze kippenvelmomenten, maar dat waren er zó veel dat we kunnen blijven delen. Het vlammetje is ontstoken en doorgegeven. Hier genieten we samen van na.
CKE werkt samen met de stichting om de viering in de stadsdelen vorm te geven. Een mooie, eervolle opdracht waarbij we onze aanwezigheid in buurten en wijken inzetten om mensen enthousiast te maken voor deze viering ‘nieuwe stijl’. Bovendien leverden we uit ons netwerk verschillende buurtregisseurs en de projectregisseur, Eva Stam, die het concept mee vernieuwde.
In de 6 Eindhovense stadsdelen waren op 18 september verschillende kleinschalige bevrijdingsfeesten waarbij het vieren van onze vrijheid centraal staat. Het bevrijdingsvuur uit Bayeux reisde hiervoor via het Stadhuisplein naar de stadsdelen. Onder begeleiding van enkele legervoertuigen werd het bevrijdingsvuur naar de verschillende stadsdelen gebracht. De routes leidden naar een centrale plek per stadsdeel waar een kleinschalige viering was die draaide om samen eten, samen verhalen vertellen en genieten van optredens. Dit alles in samenspraak met wijkbewoners en lokale verenigingen. Onder andere het gilden, de scoutings, muziekverenigingen en andere wijkinitiatieven deden mee.
In elk stadsdeel was er een voorprogramma in de weken voorafgaand aan de viering op 18 september. De voorprogramma's waren divers, van creatieve workshops tot buurtdialogen. Je kon aan alle activiteiten in het voorprogramma gratis deelnemen. Daarnaast was iedereen van harte uitgenodigd voor de viering op 18 september in het eigen stadsdeel.
Fakkels maken als voorbereiding: