donderdag 9 maart 2023

Expo ‘De Nacht Wacht’ reist door Eindhoven

Gemaakt door verschillende stadsbewoners

De nacht: die is niet voor iedereen hetzelfde. De één slaapt in een warm, veilig huis. De ander leeft op straat, op de vlucht voor gevaar. In de nieuwe expositie ‘De Nacht Wacht’ verbeelden verschillende Eindhovenaren hun antwoord op de vraag: wat gebeurt er als ‘de nacht wacht’? Zij maakten 7 eigentijdse silhouetten van Rembrandts beroemde Nachtwacht. Deze expositie startte in het Van Abbemuseum en is feestelijk geopend op 24 maart 2023. De expositie de hele zomer te zien bij CKE. Daarna reist 'ie door naar andere plekken in de stad. Kom je ook kijken? 

Eigentijdse silhouetten van de Nachtwacht 

In de bijzondere expositie ‘De Nacht Wacht’ portretteren uiteenlopende mensen zichzelf in een nieuwe versie van dit geliefde schilderij. Daarmee creëren ze een nieuwe verbeelding van de huidige tijdsgeest. Precies zoals Rembrandt dat deed met zijn Nachtwacht. Deze expositie werd gemaakt door dak- en thuislozen van NEOS en Springplank 040, bewoners van Lunet en GGzE De Boei-Kunst, Oekraïense vluchtelingen en kinderen - onder begeleiding van kunstdocenten van CKE. 

Een bijzondere samenwerking 

Het project is een samenwerking van HK1 (onderdeel van NEOS), Van Abbemuseum en CKE. Ieder vanuit eigen kwaliteit en expertise. Voor dit project werden ook andere partners en stadsbewoners uitgenodigd om mee te doen, om zo een divers beeld van ‘De Nacht Wacht’ te creëren. 

Ontdekken van eigen talenten 

Er werd gewerkt met stoffen, verf, krijt en batiktechnieken. Ook konden liefhebbers meedoen aan spoken word- en theaterworkshops. Het stimuleren van creativiteit zorgt voor een uitlaatklep en leidt tot persoonlijke ontwikkeling, plezier én het ontdekken van eigen talenten. Dit project biedt een podium om die talenten te laten zien. Bovendien draagt het bij aan doorbreken van stigma’s. 

Terugblik opening op 24 maart in het Van Abbemuseum 

De expositie ‘De Nacht Wacht’ werd op vrijdag 24 maart feestelijk geopend in het Van Abbemuseum, met performances van de deelnemers, livemuziek en een fotoreportage. Benieuwd naar een terugblik? Bekijk dan hier de foto's (door Roberto Bogers en Bob Alisic). De expositie was van 24 maart t/m 10 april 2023 gratis te bewonderen in het Van Abbemuseum. En het volgende station is CKE waar de doeken nog heel de zomer te bewonderen zijn. Je bent van harte welkom!