donderdag 9 maart 2023

Expo ‘De Nacht Wacht’ in het Van Abbemuseum

Door verschillende stadsbewoners

 

De nacht: die is niet voor iedereen hetzelfde. De één slaapt in een warm, veilig huis. De ander leeft op straat, op de vlucht voor gevaar. In de nieuwe expositie ‘De Nacht Wacht’ verbeelden verschillende Eindhovenaren hun antwoord op de vraag: wat gebeurt er als ‘de nacht wacht’? Zij maakten 7 eigentijdse silhouetten van Rembrandts beroemde Nachtwacht. Deze expositie vindt plaats in het Van Abbemuseum en opent feestelijk op 24 maart 2023. Daarna is de expositie t/m 10 april 2023 te bezoeken. Kom je ook kijken? 

Eigentijdse silhouetten van de Nachtwacht 

In de bijzondere expositie ‘De Nacht Wacht’ portretteren uiteenlopende mensen zichzelf in een nieuwe versie van dit geliefde schilderij. Daarmee creëren ze een nieuwe verbeelding van de huidige tijdsgeest. Precies zoals Rembrandt dat deed met zijn Nachtwacht. Deze expositie werd gemaakt door dak- en thuislozen van NEOS en Springplank 040, bewoners van Lunet en GGzE De Boei-Kunst, Oekraïense vluchtelingen en kinderen - onder begeleiding van kunstdocenten van CKE. 

Een bijzondere samenwerking 

Het project is een samenwerking van HK1 (onderdeel van NEOS), Van Abbemuseum en CKE. Ieder vanuit eigen kwaliteit en expertise. Voor dit project werden ook andere partners en stadsbewoners uitgenodigd om mee te doen, om zo een divers beeld van ‘De Nacht Wacht’ te creëren. 

Ontdekken van eigen talenten 

Er werd gewerkt met stoffen, verf, krijt en batiktechnieken. Ook konden liefhebbers meedoen aan spoken word- en theaterworkshops. Het stimuleren van creativiteit zorgt voor een uitlaatklep en leidt tot persoonlijke ontwikkeling, plezier én het ontdekken van eigen talenten. Dit project biedt een podium om die talenten te laten zien. Bovendien draagt het bij aan doorbreken van stigma’s. 

Opening expositie op 24 maart in het Van Abbemuseum 

De expositie ‘De Nacht Wacht’ wordt op vrijdag 24 maart om 15:00 uur feestelijk geopend in het Van Abbemuseum, met performances van de deelnemers, livemuziek en een fotoreportage. De expositie is van 24 maart t/m 10 april 2023 gratis te bewonderen in het Van Abbemuseum. Vervolgens reist de expositie door naar andere plekken in de stad, zoals CKE en HK1. 

Je bent van harte welkom!