Cultuurparticipatie

Creativiteit voor iedereen

Met cultuurparticipatie draagt CKE een steentje bij aan de leefbaarheid in de stad. Samen met buurtbewoners spannen we ons in voor leefbare en fijne buurten, waar bewoners zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Kunst en cultuur is daarbij ons middel. Het daagt mensen uit hun creatieve vermogens te ontwikkelen én creëert ontmoeting en verbinding tussen mensen.

Wij achterhalen de vragen die leven in buurten en wijken middels een creatief proces. Dat doen we niet alleen, en zeker niet van achter een bureau. Samen met onze samenwerkingspartners binnen en buiten het culturele domein zijn we zichtbaar aanwezig in de straten van Eindhoven

CKE & NEOS

Iedereen heeft een talent. Maar soms overschaduwen persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden om je talenten te ontdekken. Dat is zéker zo bij de groep cliënten van de maatschappelijke opvang Neos. Daarom ondersteunt CKE Neos bij de transformatie van hun dagbestedingscentrum naar een plek waar het ontdekken van je talent centraal staat. Met tal van creatieve workshops zoals street art, theater, hip hop en schrijven.

CKE & WOONBEDRIJF

De leefbaarheid, natuur of cultuur in een buurt verbeteren. Dat is het doel van Buurtfonds Woonbedrijf. Buurtbewoners kunnen zelf een idee aandragen. De cultuuraanjagers van CKE helpen de bewoners in het bedenken, ontwikkelen en uitvoeren van hun plannen. Vaak samen met kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve professionals uit de stad. “Het is mooi om mensen te kunnen ondersteunen in het realiseren van hun plannen voor de buurt”, vertelt cultuuraanjager Wikke Peters. “Veel mensen hebben ideeën, maar ervaren drempels in het realiseren daarvan. Wij helpen hen daarbij, en bouwen zo samen aan activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten, samenwerken en de buurt een beetje mooier maken.”

 CKE & BEWONERSORGANISATIES

CKE helpt bewonersorganisaties om nieuwe doelgroepen te bereiken of met een verrassend aanbod aan activiteiten te komen. Zo ondersteunden we tijdens corona veel buurtorganisaties met ‘veilige’ activiteiten op maat. Zoals straatconcerten of een pop up café voor de voordeur. De activiteiten zijn gericht op verbinding en ontmoeting, maar geven ook veel inzicht in de wensen en behoeftes van de buurt.

CKE & VITALIS 

Kunst en creativiteit draagt bij aan de kwaliteit van leven van ouderen in zorginstellingen. Het brengt plezier, daagt uit en zorgt voor diepgaand contact. Dat blijkt uit een grootschalig landelijk onderzoek naar Kunst in de Zorg. Verschillende projecten die CKE uitvoert bij Vitalis werden tijdens het onderzoek onder de loep genomen. Zo werd er gekeken naar het effect van Balans door Dans. CKE-docent Marieke Wilde geeft wekelijks danslessen voor mensen met Parkinson bij Vitalis. Deze mensen dansen samen met familie en zorgmedewerkers. Plezier beleven in het actief bezig zijn met dans en muziek staat centraal. Naast dans komen ook andere disciplines aan bod in de projecten van CKE bij Vitalis, zoals muziek en theater. Zo is er jaarlijks een toneelvoorstelling voor en door bewoners. Tijdens Trotse kameraden spelen ze de sterren van de hemel. CKE & VITALIS 

Een greep uit onze projecten:

Muzikanten maken een lied over het leven van ouderen
Kunst in de zorg werkt!
Koning voor 1 Dag
CKE zorgt voor liefde in de straten
Denkbeelden: Portretten van de Geest
Tentoonstelling ‘Woekeren’ ism Vitalis-bewoners

 


Contactpersonen