woensdag 8 december 2021

CKE was op TV!

Lichterbij en Halloween in de spotlights op RTL4

CKE zat in november in het RTL4  televisieprogramma ''Onderweg naar de Regio''. Het item ging over cultuurparticipatie en amateurkunst. Twee mooie projecten kwamen in beeld. 

Kijk het programma hier terug: 

Het eerste project dat voorbij komt is het project Lichterbij, bedacht en uitgevoerd door CKE-collega en kunstenares Elke Veltman. Ze vroeg schrijfster Corrine Heyrman om gesprekken te voeren met bewoners van Woon-Zorg Groep Vitalis. De verhalen die Corrine ophaalde, zette ze om in gedichten. Elke maakte deze gedichten op een bijzondere manier zichtbaar voor de stad. Samen met de bewoners maakte ze grote lampenkappen van oude lakens, waarop ze de gedichten in verschillende borduurtechnieken vastnaaiden. De lampenkappen hing Elke als een soort ouderwetse lantaarnaansteker om lantaarnpalen. Door het licht van de lantaarnpalen werden de gedichten zichtbaar. Na twee dagen haalde Elke de lampenkappen weer weg en konden ze naar een nieuwe locatie. Rondreizende levensgedichten dus. 

Verbindend feest voor buurten
Het tweede project dat aan bod komt is Halloween. Een belangrijk feest in veel Eindhovense buurten. Logisch: het feest spreekt tot de verbeelding. Mensen uit allerlei culturen, achtergronden en leeftijden herkennen de beeldtaal van Halloween. Dit maakt Halloween bij uitstek geschikt als verbindend feest voor buurten. CKE ziet in Halloween een enorme kans om de buurt een lift te geven als het gaat om het activeren van mensen. Met een ‘upgrade’ van het Halloween feest, waarbij de focus ligt op actieve participatie door jong en oud. Je ziet de spannende Robotmars van professor Philip von Lichtinhausen. Een mars van buurtgenoten, amateurkunst verengingen en professionele artiesten. 

Mocht je het gemist hebben. Kijk het programma hierboven terug. Terugkijken kan ook hier.