woensdag 3 augustus 2022

Circus Farfalle in de buurt

Veel plezier en een schat aan informatie

Wat vind jij van je buurt? Woon je er fijn, is er veel sociaal contact, weet je waar je hulp kan krijgen als je dat nodig hebt, mis je bepaalde activiteiten, en zou je misschien zelf actief willen worden in de buurt? Vragen die gesteld werden tijdens een grootschalig netwerk- en behoefte onderzoek onder buurtbewoners in de Vlinderflats in Tongelre, gericht op het meten van de ‘gevoelstemperatuur’ in de buurt. Een behoefte onderzoek, dat klinkt misschien wat serieus en saai, maar het concept ‘Circus Farfalle’ is allesbehalve een standaard enquête.  

In Circus Farfalle combineerden we het nuttige met het aangename: we gingen op zoek naar informatie, op een manier die verrast, verleidt, uitdaagt, prikkelt en mensen samenbrengt. Een heel weekend lang doopten we de openbare ruimte rondom de flats om tot een circuspiste. Met een grote circustent, circusartiesten, bijzondere dieren, muzikanten, ijsjes, en een heuse circusvoorstelling op zondagmiddag. Met heerlijk weer, een ontspannen sfeer, een hoge opkomst en talloze onderlinge ontmoetingen was het een bijzonder weekend.  


En die circusartiesten, dat waren nogal bijzondere vaklieden: tussen al hun acts door voerden ze gesprekken met bewoners. Aan de deur, op het veld en in de circustent. Met behulp van een vrolijke, creatieve menukaart werd allerlei informatie over het wel en wee in de Vlinderflats vastgelegd. Deze opgehaalde informatie ondersteunt professionals in het gebied met het geven van richting aan hun inzet. 

Wat waren zo wat opvallende resultaten? Bijvoorbeeld de hoge score op woonplezier, en de vrijwel unanieme wens tot meer activiteiten voor kinderen.  
Met dank aan Gemeente Eindhoven, Woonbedrijf, Wij Eindhoven/Buurt in Bloei, Lunet Zorg, Politie Eindhoven, Centrum voor de Kunsten Eindhoven, en alle fantastische circusartiesten, muzikanten, kunstenaars en acteurs. Fotografie: Bob Alisic, Karin Louwers en Aleks Veldhoen.