dinsdag 26 juli 2022

Bruisweekend door de ogen van... Eva en Ana

Verslag van het Bruisweekend op 9 en 10 juli

Foto's door Bea Straver

Nieuw in 2022-2023 zijn de Bruisweekenden. Zeven weekenden in het seizoen bruist het nóg meer dan je gewend bent bij CKE. Er worden dan tal van activiteiten, voorstellingen en crossovers georganiseerd, waar jij aan mee kunt doen!  In het weekend van 9 en 10 juli vond er een Bruisweekend plaats. Twee schrijfcursisten Eva en Ana waren er bij en schreven een verslag. 


"Het is zaterdag 9 juli en het is druk op de Kruisstraat in Eindhoven. Ik loop richting het centrum en hoor muziek. De muziek komt uit het moderne gebouw van CKE. Ik volg de muziek. In de concertzaal is het podium vol. De gelukkige noten van “My favourite things” uit de film Sound of Music vullen de ruimte. De verf volgt de melodie. In plaats van woorden ontstaan bewegingen met de kwast.

Samen met Dineke van der Sman, docent piano en zang, spelen kinderen na elkaar de mooiste muziekstukken op de piano. Achter hen werken meisjes, jongens, vrouwen en mannen van alle leeftijden met verf en papier. Onder begeleiding van Shelly Lapré, docent tekenen en schilderen, wordt ook geplakt en gewerkt met alternatieve materialen." 

"Ik verlaat de ruimte en zoek verder door het gebouw. Het toilet op de eerste verdieping is een decor voor het eerste toneelstuk van de theaterschool. Ik hoor aan alle kanten muziek en probeer de bronnen te vinden. In lokaal 106 is de blokfluitles, maar er is geen tijd om bij stil te staan. In de knusse theaterzaal met comfortabele bankjes en een groot podium is om elf uur weer een voorstelling van de cursisten van de theaterschool. Een toneelstuk met twee sterke personages, een mooie dosis mysterie en een hilarisch ontknoping. Kort en krachtig. Ik krijg zin in om deze cursus die uit 36 reguliere lessen en 2 Bruisweekenden bestaat te gaan volgen.
 

Beneden in de foyer stuit ik op een groep vrolijke meisjes die bezig zijn met de voorbereiding van de musical Octopus. Volgens de agenda zouden de cursisten van de toneelschool op hetzelfde tijdstip een voorstelling geven op de patio. Het bruist aan alle kanten van creativiteit. Iedereen wil laten zien wat er geleerd is en wat men hier kan leren. Maar het lijkt niet echt praktisch om beide voorstellingen om dezelfde tijd te houden. De docenten van CKE zoeken snel een oplossing om de creatieve bubbels goed te doseren."
 

"Dus worden de bezoekers van het Bruisweekend eerst in het diepe gegooid, tussen octopus en zeemeerminnen. Daarna worden ze omhoog getild op de patio voor een toneelvoorstelling die op het balkon plaatsvindt. 

‘s Middags mogen we in de toneelzaal genieten van Mathilda, Roodkapje, en Animal Farm. Er is voor iedereen iets te vinden in dit gebouw. Waar je ook gaat, in ieder hoekje vind je een creatieve bubbel. Het bruist aan alle kanten.

Ook op zondag is de gezelligheid al van buitenaf te horen. Zodra je binnenstapt, word je begroet met het enthousiaste geluid van andere bezoekers en de muziek van een optreden. Beneden speelt er een livestream van mensen die in balletoutfits die als veertjes door de lucht zweven, opgevolgd door verschillende andere dansgroepen. Na afloop, loopt de kantine langzaam vol met dansers en danseresjes die geknuffeld worden door lovende ouders, met bloemen in de aanslag." 

"Niet veel later stroomt de menigte naar de zaal, en ik laat me meevoeren. Er is nog een dansoptreden, “welkom in het bos”, uitgevoerd door kinderen en tieners van alle leeftijden. Het begint met de jongste kinderen, maar hierna komen ook de wat oudere aan bod. De indrukwekkende choreografie wordt ondersteund door prachtige muziek. Natuurlijk worden de optredens elke keer gevolgd door een daverend applaus. Na afloop wordt iedereen verzocht om weer terug te gaan naar de kantine. Hier volgt weer de gezellige chaos van eerder: geklets, lovende ouders, bloemen.

In de middag laten ook de theater- en muziekleerlingen zien wat ze hebben geleerd, met een  prachtige slotconcert van de talentklas muziek. Het is duidelijk dat er veel te zien en te doen was tijdens het Bruisweekend, er was voor iedereen wel wat te beleven of te ontdekken. Een gezellige showcase van verschillende vormen van creativiteit en de sfeer was goed te proeven."