Balans door dans

Plezier beleven in het actief bezig zijn met dans en muziek, zonder dat het er toe doet of je het ‘goed’ doet. Grenzeloos samen bewegen op muziek, geeft ruimte en een gevoel van vrij zijn. Dat is de kern van Balans door dans, ontwikkeld en verzorgd door CKE in de regio Eindhoven.
 
Voor wie?
Deze danslessen zijn bedoeld voor mensen met de diagnose ziekte van Parkinson, maar de ziekte staat niet centraal. Omdat het hebben van Parkinson hier ‘gewoon’ is, hoeft het er niet speciaal over te gaan. In de groep vinden zowel individuele deelnemers als deelnemers die het fijn vinden om een activiteit samen met hun partner of een andere betrokkene zoals een mantelzorger, familielid, vriend(in) of verzorger te doen, een plekje.
 
Iedereen kan deelnemen. De lessen zijn laagdrempelig en instromen gaat gemakkelijk. Er is aandacht voor het individu. Na de les is er ruimte en tijd voor samenzijn en napraten onder genot van koffie en thee.
 
Methode
Er wordt gewerkt met een speciaal voor deze doelgroep ontwikkelde methode, ondersteund met daarvoor geselecteerde muziek. Aan bod komen coördinatie, balans, kracht, flow en souplesse van bewegingen en ook wordt de creativiteit van deelnemers gestimuleerd.
 
In opeenvolgende series van 8 lessen met een bepaald bewegingsthema, wordt elke week gewerkt aan het ontwikkelen en verfijnen van ieders individuele manier van bewegen. Soms zittend, soms staand, soms bewegend door de ruimte, maar altijd met aandacht voor de individuele deelnemer en open voor iedereen, ook zonder danservaring.
 
Samenwerking
Wij werken nauw samen met de organisatie achter het in New York ontwikkelde programma Dance for PD, wereldwijd het kwaliteitsstempel voor dans met mensen met Parkinson. Ook met de Britse organisatie People Dancing hebben wij een samenwerkingsverband.
 
Over de docent
De lessen Balans door dans worden gegeven door Marieke Wilde, die als dansdocent is verbonden aan CKE. Zij heeft zich gespecialiseerd in dans voor mensen met Parkinson (Dance for PD, New York) en dans voor mensen met dementie (University of Leicester). Zij zet haar passie voor dans in voor de optimale begeleiding van deelnemers.
 
Actueel lesaanbod
Deelnemen aan Balans door dans? Bekijk ons actuele aanbod en schrijf je in.
 
Wij werken momenteel aan de ontwikkeling van Balans door dans-lessen voor jonge mensen met Parkinson. Het is de bedoeling dat deze zgn. Yoppersgroep op zaterdagochtend les krijgt in de dansstudio's van CKE, in het centrum van Eindhoven.
 
Informatie voor (zorg)professionals
Heeft u interesse in onze lessen op uw (zorg)locatie? Neem contact op met Marieke Wilde via marieke.wilde@cke.nl of 06-47764021.
 
Partners
Vitalis WoonZorg Groep
Archipel Zorggroep
Dance for PD, New York
People Dancing, Leicester
Maïté Guérin, Care to Dance
Parkinson Café Eindhoven
 
Met dank aan de Gemeente Eindhoven.
Deel dit met je vrienden via: