In 2024 is het 80 jaar geleden dat Eindhoven werd bevrijd. Om deze historische mijlpaal te markeren én het begrip vrijheid van verschillende kanten te belichten, verzorgen we het hele jaar bijzondere activiteiten in samenwerking met Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost. Met het project Vrijheidsverhalen halen we persoonlijke verhalen van oorlogsveteranen en vluchtelingen naar boven en vertalen die naar kunst. Hiermee nodigen we jongeren uit om actief deel te nemen.
Dit najaar deelde veteraan Huub Vleeshouwers zijn Vrijheidsverhaal met de kinderen van groep 7/8 van basisschool de Trinoom. Samen met singer-songwriter Iris Penning schreven ze een lied over vrijheid. Huub werd verrast door een optreden van Iris en de klas. Dit is de video:
Kern van het initiatief zijn de verhalen van de oorlogsveteranen (verbonden aan Veteranenhuis De Treffer) en vluchtelingen. Het gaat over veerkracht, hoop en het besef dat vrijheid voor onze toekomstige generatie niet vanzelfsprekend is.
Door veteranen en vluchtelingen te koppelen aan kunstenaars én jongeren, maken we hun verhalen op unieke manieren zichtbaar en bespreekbaar. Denk aan muziekproducties, muurschilderingen, fotografie, theater, een expositie en een speciaal magazine. Via workshops op scholen en locaties in diverse buurten betrekken we ook de jongere generatie. Lars van Asten, cultuuraanjager: “Door deze creatieve verbindingen laten we zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en moedigen we reflectie en ontmoeting aan tussen verschillende, bijzondere doelgroepen.”
Het project Vrijheidsverhalen is een initiatief van Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost en CKE, en wordt mede mogelijk gemaakt door Freedom Vibes 040, Gemeente Eindhoven en het VSBfonds. Er wordt samengewerkt met diverse partners, zoals NEOS, Helmen Vol Verhalen, lokale scholen en kunstenaars uit de Brainport regio.
Het project mikt op een breed en divers publiek, met speciale aandacht voor kinderen en jongeren. “De persoonlijke verhalen van de mensen die weten hoe het voelt om niet in vrijheid te leven, blijven vaak onbekend. Dat willen we veranderen.”