Danielle Lemaire

Wat doe je binnen CKE? 
Ik geef elke maandag met veel plezier les Kunst Atelier aan kinderen van 7-12 jr. Daarnaast geef ik les aan eerste- en tweedejaars Kunstklas Beeldend van St.Joris.  Ook vervang ik als het nodig is moeiteloos lessen van collega's beeldend bij CKE voor de cursus Stilleven, Portret, of het Ouder & Kind atelier. 

Wat vind je zo leuk aan je vak en aan wat je doet bij CKE? 
Lesgeven, met name aan jonge mensen, vind ik belangrijk. Zij leven in een wereld die ze kan overspoelen en verwarrend kan zijn, daarin moeten ze hun eigen weg zien te vinden. Jonge mensen zitten vaak vol inventieve ideeën. Ik zie het als een missie om hen vertrouwd te maken met wie zij zelf zijn en wat ze in zich hebben aan creativiteit. Om met ze te delen hoe geweldig het is om jezelf te uiten in beeld en taal. In een dialoog, in eerste instantie via het tekenen. Ik laat graag zien hoe tekenen in mijn praktijk functioneert in het dagelijkse ‘gesprek met de wereld’ en zet daarmee een wisselwerking in gang die altijd iets substantieel bijzonders en verrassends oplevert. 

Wat doe je buiten CKE? 
Ik ben non-stop 24 uur per dag beeldend kunstenaar, multimedia, mijn specialiteit is Tekenen/Schilderen. Ik heb een kleine uitgeverij, ‘Inner Landscapes’, waarop ik boeken, prints en audiowerken uitgeef. Ik zet kunstprojecten op, voer die uit en werk daarin graag samen met collega's, instellingen en andere betrokkenen. Ik geef incidenteel tekenles op de Design Academy en ook op een middelbare school in Etten-Leur. Daarnaast ben ik adviseur en commissielid bij de Eindhovense cultuurraad: bij Cultuur Eindhoven. Ik ben soms ook jurylid, zoals voor de Gilbert de Bontridder prijs aan het Institute of Arts in Maastricht. Of voor de gemeente Eindhoven voor een kunstwerk in de Openbare Ruimte in Meerhoven. 

Wat is je hoogtepunt als (amateur)kunstenaar / muzikant? 
Mijn solotentoonstelling 'You Know I Am Not There' bij Stedelijk Museum Breda in 2021. Daarbij kwam een gelijknamig boek uit dat een belangrijke prijs won, gekozen door zowel de vakjury als door de studentenjury, in De Best Verzorgde Boeken 2020. Die is tentoongesteld in het Stedelijk museum in Amsterdam. In 2017 deed ik een groot residency project in Kanazawa, Japan met kunstenaar Jan Van Den Dobbelsteen, getiteld: 'Safe Anzen'. Voor die tentoonstelling liet ik speciaal papier maken bij een lokale papiermaakster in een eeuwenoud familiebedrijf in de bergen aldaar. Ik bracht destijds een solo CD uit 'The best of Danielle Lemaire 1997-2017' met het label Sweet Dreams uit Tokyo, met wie ik op tournee ging door diverse Japanse steden. Dat was heel mooi. Ik deed een groot project bij de Hilvaria Studio's in Hilvarenbeek, 'Diamonds Are Forever' en werkte daarin samen met onder meer het DAF museum. Ik doe al projecten sinds 1990 en met name de laatste 17 jaar zijn het eigenlijk allemaal hoogtepunten! En er komt meer :-) Dat kun je op mijn website en social media volgen.

Welke opleiding heb je gedaan? 
Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Ik ben afgestudeerd in de vakken Tekenen, Schilderen en Fotografie. Ik haalde mijn diploma als Eerstegraads Docent Beeldende Vorming. Ik ben bevoegd om les te geven op alle niveaus, van kleuterklas tot HBO. 

Wie is je favoriete artiest of kunstenaar? 
Op dit moment: Jan Van Den Dobbelsteen, William Blake, Miriam Cahn, Jan Toorop, Wencelas Hollar, Hilma Af Klint, Dennis Tiefus, Neo Rauch, Hamid El Kanbouhi, Florette Dijkstra, Kiki Lamers, Sandra Vasquez de la Horra, Nadia Zamlii, Karin Herwegh. Qua muziek draai ik veel Indonesische muziek en experimentele muziek. Een lijst te lang om op te noemen. 

Beste album of kunstwerk? 
Kan ik niet zeggen. Maar wat me spontaan te binnen schiet zijn de 'Victory Boogie Woogie' van Mondriaan en het album 'Done by the forces of nature' van The Jungle Brothers. 

Beste concert of optreden? 
Weer zo'n vraag, ik heb zoveel gezien! Heel mooi vond ik ooit in het muziekgebouw in Amsterdam 'Delusion of the Fury' van componist en instrumentenmaker Harry Partch, door Heiner Goebbels en het Ensemble musikFabrik, komt als eerste in me op. Vrij recent heb ik genoten van 'Witch Hunt' door Eline Arbo, het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni in het Parktheater Eindhoven. 

Wat doe je in je vrije tijd? 
Vrije tijd ken ik niet :) Ik ben altijd kunstenaar, 24/7 en alles in mijn leven staat in dienst daarvan. Werk en leven gaan tegelijk op en daar geniet ik van, al van jongs af aan. Dat enthousiasme straal ik uit aan iedereen die ik les geef. Als moment van 'afwisseling', maar meestal komt het linea recta terug in mijn werk, bezoek ik tentoonstellingen, kijk bijzondere films, lees boeken of ga de natuur in. Ik spreek natuurlijk ook graag af met familie of vrienden. 

Waar kun je jou 's nachts voor wakker maken? 
Voor alles wat met mijn kunst te maken heeft, of als er iets aan de hand is iemand die me dierbaar is. 

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje? 
Meerdere! Op dit moment: 'Luister' van Sacha Bronwasser; 'Strijder op hakken' van Zeynep Dag; 'Daar werd wat gruwelijks verricht' van Reggie Baay en 'Frits Lugt, Leven voor de kunst 1884-1970'. Daarnaast lees ik de Volkskrant, Metropolis M, kunstenaarsboeken van collega's en stukjes uit de Groene Amsterdammer. En niet te vergeten volg ik van alles op social media.
 

Cursussen & workshops die ik geef: