Workshops - Dag van de Stem 2019

Afrikaanse zang door Anneke Boogaard
Deze workshop bestaat uit het driestemmig samen zingen van het Kameroense lied Ela, dat gaat over ervaringen opdoen in de wereld en dan weer thuiskomen om erover te verhalen. En het Yoruba-lied Elegua, dat bezingt hoe belangrijk de kinderlijke verwondering en het spel in ons o zo serieuze leven is. Je duikt even een uurtje onder in de Afrikaanse cultuur.

Begeleid jezelf op ukelele door Iwan Verbroekken
De ukelele is een makkelijk te bespelen instrument dat heel geschikt is om jezelf of anderen te begeleiden bij het zingen. Met enkele akkoordgrepen en slagritmes kun je al gauw met bekende popliedjes meespelen. In deze workshop leer je dan ook de basis van ukelele spelen: akkoorden en ritmes. We gaan actief aan de slag, zodat je aan het einde van de workshop ook daadwerkelijk liedjes kan begeleiden. Voorkennis is niet nodig, iedereen kan aan deze workshop meedoen!

De ouder wordende stem door Ed Verschuren
Zingen is gezond, houdt je fit, ontspant en is voor jong en oud. In deze workshop draait het om plezier in het zingen voor de ouder wordende stem, door middel van het ontspannen zingen van eenvoudige canons.

Gregoriaans voor beginners door Paul van den Bemt
Het Gregoriaans - vocale muziek bij uitstek - is reeds eeuwen oud en blijkt, na vertaling van het merkwaardig notenbeeld, een prachtige rustgevende muzikale uiting te zijn. Tijdens deze workshop wordt ingegaan op de achtergrond van het Gregoriaans; het notenbeeld wordt met de stem tot leven gewekt.

Improvisatie door Anne Stockman
In deze workshop ga je werken met simpele akkoordenschema's en losse tekst of zelfs alleen maar klanken, en daar muzikaal een eigen invulling aan geven. Verder werk je samen met de groep aan dynamiek maken in muziek door middel van improvisatie en naar elkaar luisteren. Anne Stockman studeerde jazz zang aan het conservatorium in Tilburg. 'Improviseren geeft je nieuwe inzichten in muziek en het geeft je vrijheid', aldus Anne.

Lichtenberger methode door Maria Coolen
Zingen is... genieten van omgaan met je stem. Eenvoudig op reis gaan met je klank - in, met en door je lichaam. Ontdekken dat je als een kind mag ervaren hoeveel geheimen en verrassingen dat lichaam heeft voor jouw stem als een natuurlijke basis. Speels, liefdevol, met ruimte voor jezelf. Je mag zijn en zingen zoals jij bent. In deze workshop hoor je jezelf op een nieuwe manier zingen met het mooiste instrument dat er is: jouw stem.

Stemvorming door Paul van den Bemt
In deze workshop gaat de aandacht uit naar beter leren zingen binnen een koor en ontwikkeling van je zangstem.

Turkse zang door Orkun Agir
Informatie volgt z.s.m.

Zang en houding door Dineke van der Sman en Florine Marinelli
Heb je last van je rug na het zingen? Of ervaar je onmacht bij het musiceren? Het lichaam is een belangrijk onderdeel bij het maken van muziek. Het schept de voorwaarde om muziek uit te kunnen voeren, maar kan ook als een belemmering werken. Door bijvoorbeeld vermoeidheid of spanning kunnen klachten ontstaan die het musiceren in de weg zitten. Gelukkig zijn er methoden om het lichaam vrijer en sterker te maken, om zo belemmeringen te overkomen en blessures te voorkomen. In deze workshop werken een zangdocent en een fysiotherapeut samen. Je leert hoe je je houding of stem kan vrijmaken en ontspannen en hoe je je lichaam kunt inzetten om je muzikale voorstelling om te zetten in klank.

Foto: Peter van Hoesel

Deel dit met je vrienden via: