Chantal Ruijgrok

docent keramiek en illustratietekenen - chantal.ruijgrok@cke.nl

Ik ben sinds 2000 werkzaam bij CKE. In eerste instantie alleen als docent keramiek voor kinderen en volwassenen, maar gaandeweg ben ik me daarnaast ook steeds meer gaan bijscholen in illustratietekenen en handlettering/krijtbordschrijven, waar ik sinds 2013 ook cursussen en workshops in geef.

Keramiek
Klei is mijn eerste liefde en blijft voor mij een wonderlijk materiaal, dat zich in eerste instantie welwillend laat vormen, daarna verhardt door droging en vervolgens door invloed van hitte zodanig versteent dat het zelfs de tand des tijds kan doorstaan. Sterk, maar breekbaar tegelijk. Een fascinerend proces vol mogelijkheden en technische uitdagingen.

Het is een van de leuke kanten van het lesgeven, om het plezier in dit materiaal over te zien gaan op cursisten. Er is zo’n grote variatie aan manieren van werken, dat er altijd wel iets bij zit waar iemand aansluiting mee heeft. Díe ontdekkingstocht, het leren aanvoelen van de klei met je eigen inspiratie en wensen, maakt ieder werkstuk uniek. Of je het nu heel gevoelsmatig of heel technisch wilt benaderen. Ik vind het fascinerend om mensen daarin te begeleiden. Maar het is niet alleen je eigen leerproces. Ook de groep in z’n geheel, met allerlei verschillende uitgangspunten en werkzaamheden aan tafel, maakt dat de cursus een meerwaarde krijgt waar iedereen wat aan heeft.

Illustratie
Eén van de vele kanten van klei is ook het decoreren. In mijn eigen vrije werk heb ik daar altijd dankbaar gebruik van gemaakt. Mijn functionele werkstukken worden bij voorkeur afgewerkt met een illustratie en mijn beelden zijn feitelijk 3D-uitvoeringen van eigen illustratieschetsen. Vandaar dat het voor mij een logische stap was om het illustreren ook verder te ontdekken en voort te zetten op papier, waar je qua medium meer mogelijkheden en uitingsvormen hebt.

In de illustratiecursussen probeer ik mensen te doen inzien dat er een grote vrijheid is in de manier van tekenen. Niet alle klassieke regels over perspectief, realisme of verhoudingen hoef je bijvoorbeeld op de voet te volgen. Daarentegen is het verhalende karakter van je tekening veel meer van belang. Je kunt er daardoor veel van jezelf in kwijt, wat in de meeste gevallen het illustreren ook persoonlijker en interessanter maakt. Heb je die vrijheid eenmaal gevonden, dan staat niets je meer in de weg! Als ik de groep vol inspiratie bezig zie, soms kletsend en soms in diepe concentratie, dan vliegen de uren voorbij. Altijd een goed teken.