Hawar Tawfiq

docent viool

Hawar Tawfiq komt oorspronkelijk uit Koerdistan en is geboren in Sulaymania, Noord-Irak. Hawar begon zijn vioolstudie in 1991 aan het Institute of Fine Arts in Sulaymania. In 1998 vluchtte hij uit Irak naar Nederland.

In 1999 begon hij zijn studie aan het Fontys Conservatorium in Tilburg, waar hij viool studeerde bij Annemieke Corstens en compositie bij Alexander Hrisanide, Willem Jeths en Roderik de Man. In juni 2006 studeerde hij cum laude af als bachelor viool en werd hij toegelaten tot de tweede fase studie viool, waarvoor hij studeerde bij Alexander Kerr in Amsterdam. In juni 2008 is hij voor deze studie ook cum laude afgestudeerd.

Hij behaalde in 2011 op het Fontys Conservatorium in Tilburg de Mastertitel als violist en componist met de hoogst mogelijke waardering. Hawar werd uitgenodigd om deel te nemen aan het orkest van Daniel Barenboim, het East-Western Divan Orchestra, voor een tour in Spanje, Engeland, Brazilië, Uruguay en Argentinië. Hij volgde masterclasses bij Herman Krebbers, Menachem Breuer, Hagai Shaham, Ronald Hoogeveen, Philippe Graffin, Rainer Honeck en Michael Erxleben.

Hawar schreef diverse composities voor kamermuziekbezetting en ook orkestwerken als Byran, dat in 2004 in première ging en zijn Stabat Mater die in 2013 werd uitgevoerd in Oirschot door Cappella Pratensis en het Euterpe Baroque Consort.

Hij heeft opgetreden als solist met verschillende orkesten:

  • Het 2e vioolconcert van Henry Wieniawski in 2001 met studentenorkest Ananta.
  • Poème van Ernest Chausson in 2004 met het Symfonieorkest van de conservatoria van Tilburg, Gent en Maastricht (ook uitgezonden door Radio 4).
  • Souvenier d’un lieu Cher van P.I. Tchaikovsky in 2005 met het Oosterhouts Symfonieorkest.
  • De vier jaargetijden (winter) van A. Vivaldi in 2006 met het Regionaal Symfonie Orkest Oss.
  • Introduction and Rondo capriciosso van C. Saint-Saëns in 2008 met het Valkenswaards Kamerorkest.

Hij is verbonden aan philharmonie zuidnederland als vaste remplaçant en sinds 2009 als viooldocent en leider van het Xilias strijkorkest bij CKE.

Deel dit met je vrienden via: