Peter Thissen

docent gitaar - peter.thissen@cke.nl

"De kunst van muziek, pure passie!"
 
In de rol van gitaardocent is het mijn doel om de passie voor klank en de passie voor kunst aan je over te dragen. Waar het bij mijzelf ooit begon - wat zal ik zijn geweest, een jaar of acht - het grote mysterie: de gitaar. Vele vragen riep het op en ik wilde toch écht weten hoe dat ding werkte. Met diezelfde vragen wil ik je nu graag helpen en begeleiden.
 
De fascinatie voor geluid, liedjes, songs en stukken is vroeg begonnen en nooit meer weggegaan. In muziek is het telkens weer een genot om vanaf de eerste contacten met een stuk, een schema, een improvisatie, idee of samenspel de groei en schoonheid te ervaren. In het lesvak is dit niet anders, het is prachtig om een leerling vanaf een pril begin tot een verder gevorderd stadium in plezier en spel te zien groeien. Het is een eer om als docent deelgenoot van dit proces te mogen zijn.
 
Als kind van zes startte ik met pianolessen en ontdekte ik enige jaren later de gitaar. Ik kan me dat bovenstaande mysterie van de gitaar nog goed herinneren. In 1997 en 1999 ben ik resp. voor docerend- en uitvoerend musicus gitaar klassiek afgestudeerd aan het Conservatorium van Tilburg, waarna ik samen met Frank Lamm onder de naam Duolisme Gitaarduo concerten, workshops en masterclasses gaf. Prachtige jaren waren het met vele mooie muzikale momenten, zowel in concertvorm als in het maken van 4 cd's.
 
Eind 2006 werd ik stevig uitgedaagd door een spierdystrofie in mijn linkerhand, die voor een halt zorgde in het gitaarspelen en die zelfs uiteindelijk zou leiden tot een afsluiting van mijn loopbaan als uitvoerend musicus gitaar. Ook Duolisme Gitaarduo zou niet meer zijn; eind 2010 gaven we ons laatste concert. In de zoektocht naar de oplossing van wat er medisch speelde (her)ontdekte ik de piano. Wat als jong kind mijn begininstrument was, zou nu mijn nieuwe passie gaan worden. Interessant genoeg zorgde dit voor een gevoel van thuiskomen.
 
In de piano ontdekte ik niet alleen een nieuw instrument, maar ook een nieuwe stijl, namelijk jazz- en popmuziek. Om deze belangstelling handen en voeten te geven, kwam in 2010 het Conservatorium Maastricht in beeld, waar de opleiding Piano Pop & Jazz mijn belangstelling trok. Thans ben ik in deeltijd met die opleiding bezig en volg naast de algemene vakken pianolessen bij Frank Giebels. Ook doe ik al ervaring op in de pop-rock coverformatie Jeopardy uit Horst. Een totaal nieuwe wereld is voor mij opengegaan!
 
CKE is niet alleen mijn werkgever, maar begeleidt mij ook als leerling piano. CKE-docenten Bart de Win en Arno Aerts hebben mij geholpen met lichte muziek pianolessen en op dit moment hebben de klassieke pianolessen van Arno ter Burg mijn aandacht. Wat begon als een zeer vervelende blessure in de hand, heeft uiteindelijk voor nieuwe uitdagingen en kansen gezorgd. Het glas bleek niet half leeg, maar half vol. Hoe fascinerend is het om binnen één organisatie zowel docent- als leerling te zijn? Zo beleef je van beiden zijden de kunst van muziek én het lesvak!
 
Ook heeft de ondernemingsraad mijn belangstelling. Een voor mij nieuwe manier om een zinvolle bijdrage te leveren aan de organisatie CKE.
 
De gitaar heeft inmiddels ook weer een vaste plek. Weliswaar niet meer op uitvoerend niveau, maar zeker wel in de leskamer en in het begeleiden van de leerlingen. Want hoe mooi de piano ook is, welke prachtige klanken je er ook uit kunt toveren, al die stijlen en mogelijkheden... uiteindelijk is die warme, intieme toon van de gitaar toch wel zeer bijzonder en uniek! Pure passie...