Iwan Verbroekken

docent gitaar - iwan.verbroekken@cke.nl

Sinds 2012 werk ik als gitaardocent bij CKE. Nog niet zo lang dus, maar al jaren daarvoor was ik werkzaam vanuit mijn eigen praktijk en bij andere muziekscholen. Naast mijn gitaarstudie heb ik Opleidingskunde gestudeerd: een studie over didactiek. Hoe zorg je ervoor dat iemand door onderwijs of training beter in iets wordt? Dat is mijn voornaamste doel binnen CKE: gitaarleerlingen muzikaal op een hoger niveau brengen. Maar wel onder de voorwaarde dat een les leuk moet zijn. Want gitaarspelen is niet alleen een technische vaardigheid. Gitaarspelen is een beleving en je gitaartechniek is een middel om een muzikale beleving op te wekken.
 
Werken binnen CKE ervaar ik als een grote meerwaarde, zowel voor mezelf als voor de leerling. Voor de leerling is het een centrum voor cultuureducatie waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten en van alles en nog wat te doen is. Voor mij als docent is het een levendige omgeving met leuke collega’s en dat in een gezellige Brabantse sfeer.
 
Over mezelf als gitarist: naast Bach en allerlei andere (Zuid-Amerikaanse) klassieke muziek heb ik altijd pop gespeeld. In mijn tienerjaren was mijn credo vooral 'hard en snel' op de elektrische gitaar. Wat later veranderde mijn popmuziek meer in jazzy, blues en subtiel op staalsnaargitaar. Klassiek ben ik altijd blijven studeren, wat uiteindelijk in 2007 resulteerde in mijn eerste solo-cd Tango Gitano. Een cd met daarop het werk van Astor Piazzolla gespeeld op de klassieke gitaar. De laatste jaren ben ik naast docent en sologitarist actief binnen de band Tocata. Met Tocata maken we een mix van jazz, tango en flamenco. Gezien mijn muzikale verleden een logische keuze, want hierdoor komen voor mij pop en klassiek bij elkaar.