zondag 8 april 2018

Gitaardag Eindhoven

voor gitaarliefhebbers van alle leeftijden

Op zondag 8 april zetten we de gitaar in de spotlights! Gitaardocenten van CKE werken die dag samen met collega’s uit Eindhoven en omgeving om diverse workshops en concerten aan te bieden. Wil jij nieuwe gitaartechnieken ontdekken of inspiratie op doen? Schrijf je dan in en kom naar deze dag voor en door gitaristen!

Programma
11.30 uur: inloop en opening van de dag
12.00 uur: workshopronde 1
13.00 uur: optreden gitaarorkest Bagenko
13.30 uur: workshopronde 2
14.30 uur: optredens
15.00 uur: repetitie voor eindpresentatie
16.00 uur: eindpresentatie in de theaterzaal
17.00 uur: buffet (optioneel)

De workshops zijn: flamencogitaar, Turkse saz, loop pedaal, fingerstyle, jazzimprovisatie, samenspel en spelen in een band. Hiervan mag je er twee kiezen. Uitleg over de workshops staat onderaan deze pagina.

Informatie & aanmelden
Wil je graag meedoen met de workshops, stuur dan een e-mail naar gitaardag@cke.nl. Je ontvangt dan een inschrijfformulier. Ook voor algemene vragen over Gitaardag Eindhoven zijn we via dit e-mailadres te bereiken. Deelname is gratis.

Buffet
Op deze dag vindt bij CKE ook de Werelddag plaats. Om 17.00 uur wordt een heerlijk buffet met wereldse gerechten geserveerd. Om hieraan deel te kunnen nemen moet je vooraf een ticket (à € 11) kopen via deze link.

Locatie
CKE bevindt zich aan de Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven, op loopafstand van het station. In de directe omgeving van CKE gelden parkeertarieven. Kijk voor informatie op prettigparkeren.nl.
 


WORKSHOPS GITAARDAG EINDHOVEN

Flamencogitaar: vurig gitaarspel uit Spanje
Vurig gitaarspel, stampende voeten en Spaanse zang - grote kans dat je dit tijdens een vakantie in Spanje hebt gezien. Flamenco is een bijzondere muziekstijl die ontstaan is in het diepe zuiden van Spanje. Wie diep graaft in de flamenco ontdekt dat er zelfs invloeden zijn uit India en Noord-Afrika. Echte wereldmuziek dus! In deze workshop maak je kennis met het gitaarspel van de flamenco. De techniek van de flamencogitaar verschilt nogal van de klassieke gitaar. Je leert naast deze verschillen welke akkoorden je kan gebruiken, hoe je deze als een echte flamencogitarist kan laten klinken én enkele dansen zoals farruca, tango en rumba.
door: Frans van den Boom

Turkse saz: de exotische gitaar
De saz is een heel populair snaarinstrument binnen de Turkse muziek. De saz is familie van de luit en lijkt wat spel betreft op de gitaar. Maar de klank is heel anders en eigen! De workshop Turkse saz is bedoeld voor mensen die dit bijzondere instrument eens willen proberen.
door: Dilaver Göktaş

Loop pedaal: de kracht van partijen stapelen
Ed Sheeran start een nummer tijdens zijn concert. Hij tikt eerst een drumritme op de gitaar en speelt dan de akkoorden. Opeens valt het je op dat het tikken op de gitaar doorgaat terwijl hij de akkoorden speelt. Hij begint te zingen en speelt ondertussen nóg een andere gitaarpartij! Hoe doet hij dat? Het antwoord: met een loop pedaal. In deze workshop ga je zelf aan de slag met een loop pedaal. Hoe werkt het en wat kun je ermee? Ter voorbereiding op de workshop ontvang je leuke liedjes met verschillende gitaarpartijen. Een loop pedaal hoef je niet te hebben, die zetten wij voor je klaar.
door: Iwan Verbroekken

Fingerstyle: van klassiek tot pop
In deze workshop neemt Frank Lamm je mee naar de oude en nieuwe wereld van de fingerstyle. Fingerstyle is de moderne aanduiding voor het aanslaan van de snaren met de vingers, waarbij je op je gitaar drie (!) partijen tegelijkertijd laat horen: de bas, de begeleiding en de melodie. Hij laat je kennismaken met verschillende rechterhandpatronen en laat je ontdekken hoe je een goed geluid op je gitaar maakt. Verder ontdek je fingerstyle aan de hand van een klassieke compositie en een moderne popsong.
door: Frank Lamm

Jazzimprovisatie: the wrong notes, the right way
Heb je ervaring in jazz(guitar)music?
Ben je op zoek naar de fijne kneepjes voor een mooie solo?
Bestaat er zoiets als een foute noot?
Wil je nog meer grip krijgen op de structuur van een jazznummer?
Wil je echt iets vertellen met je improvisatie?

In deze workshop draait het om leren en proberen en geef je je jazzimprovisatie een boost. Je leert onder andere een vrije solo te spelen over een chord progression. Je krijgt inzicht in de opbouw en structuur van een jazzstandard. Samen met andere muziekliefhebbers ontwikkel je je vaardigheid in het samenspelen en improviseren. Met de gedegen aanpak van docent Martien Tielemans wordt deze workshop voor jou een nieuwe, boeiende uitdaging. Als eigenaar van pop- en jazzschool Muziek in het witte huis en gitarist bij Jazz Impressions heeft hij veel ervaring opgedaan in het lesgeven en het spelen in de praktijk.
door: Martien Tielemans

Samenspel: van Bach tot Tango
Gitaarspelen is leuk, maar nóg leuker is samen muziek maken. Natuurlijk kan je in je eentje gitaar spelen en veel leren, maar in deze workshop gaan we samen, als groep aan het werk. We leren van elkaar en repeteren een mooi muziekstuk. In de samenspelstukken Van Bach tot Tango komt allerlei muziek voorbij en is er aandacht voor de belangrijkste onderwerpen van het ensemblespel. In een gezellige en ontspannen sfeer (niets moet, maar veel mag) is deze workshop een aanrader voor de liefhebber die graag samen musiceert.
Wil je weten welke stukken we spelen of wil je jouw eigen speelniveau inschatten? Ter voorbereiding van de workshop ontvang je per e-mail de bladmuziek. Heb je vragen over de workshop of wil je de bladmuziek eerst ontvangen? Neem dan contact op met gitaardocent Peter Thissen via onderstaande link.
door: Peter Thissen

Spelen in een band: de gitaar in popmuziek
Lijkt het je gaaf om gitaar te spelen in een band? Kom dan naar deze workshop onder leiding van Joska Ligtenberg. In deze workshop ontdek je hoe leuk het is om gitaar te spelen in een band. Aan de hand van enkele eenvoudige popliedjes speel je samen met een andere gitarist, een drummer en een bassist.
door: Joska Ligtenberg

Deel dit met je vrienden via: