vrijdag 24 mei 2019

Excursie Museum Dhondt-Dhaenens

met de CKE-academie naar het MDD in Sint-Martens-Latem (B)

De CKE-academie organiseert op vrijdag 24 mei een excursie naar Museum Dhondt-Dhaenens in Sint-Martens-Latem (B). Naast studenten van de academie zijn ook andere kunstliefhebbers van harte welkom om mee te gaan.
 
De Leievallei waarin het Vlaamse kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem ligt, staat bekend als een mystieke landelijke luwte onder de stad Gent. Het bleek al vanaf begin 20ste eeuw een vruchtbaar klimaat voor kunstenaars om zich te vestigen. De meanderende rivier, weelderige natuur en talrijke kerken inspireren menig kunstenaar tot het maken van prachtig werk. Niet voor niets liggen er dan ook drie Vlaamse musea aan de oever van de Leie, waaronder het MDD, Museum Dhondt-Dhaenens.
 
Het MDD bezit een rijke collectie werk van Vlaamse kunstenaars. Deze werden vanaf het einde van de jaren twintig verzameld door het echtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens, die besloten om hun verzameling open te stellen voor het publiek met de stichting van het museum in 1967. Het modernistische gebouw van architect Erik Van Biervliet moest naast museum tegelijkertijd een plek zijn waar diverse culturele en artistieke activiteiten mogelijk zijn. Zo heeft het museum inmiddels ook twee ruimtes voor een artist in residence: de voormalig woning van Wassenhove en 'The Wunderkammer', de oude villa van kunstenaar Hans Op de Beeck.
 
De basiscollectie omvat kunstwerken van onder andere James Ensor, Gust en Leon De Smet, Valerius De Saedeleer, Constant Permeke, Albert Servaes, Frits Van den Berghe en Gustave van de Woestyne. Inmiddels zijn daar ook een groot aantal hedendaagse kunstenaars aan toegevoegd zoals David Tremlett, Marthe Wéry, Marcel Maeyer, Joëlle Tuerlinckx, Koen Theys en Raoul De Keyser.
 
In de middag is er eventueel nog tijd om op eigen gelegenheid een van de nabijgelegen musea te bezoeken, zoals Museum Gust De Smet of Museum Gevaert Minne. 
 
Programma
 • We vertrekken op vrijdag 24 mei 2019 om 9.00 uur per touringcar bij CKE aan de Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven.
 • We worden in het museum ontvangen door twee gidsen die een rondleiding verzorgen van een uur. Daarna is er voldoende tijd om zelf in het museum rond te lopen.
 • In de middag is er ruimte om op eigen initiatief te lunchen, andere musea te bezoeken of de Leievallei te ontdekken.
 • Om 17.00 uur vertrekken weer richting Eindhoven, aankomst ca. 19.00 uur.
Voorwaarden en kosten
 • Deelname aan de excursie kost € 48,50 p.p. inclusief servicekosten. Hierbij zijn de busretour Eindhoven-Sint-Martens-Latem, entree tot het MMD en de rondleiding inbegrepen.
 • Tickets kunt bestellen via cke.nl/tickets. Print uw ticket uit, want dit is tevens uw instapkaart voor de bus. Zorg ervoor dat u bij het bestellen het 06-nummer invult waarop u te bereiken bent die dag.
 • De excursie gaat door bij minimaal 40 aanmeldingen.
 • Inschrijving is bindend. Restitutie is niet mogelijk, tenzij de excursie wordt geannuleerd vanwege onvoldoende deelnemers.
 • Als deelnemer dient u zelf te zorgen voor een reisverzekering.
 • CKE is niet aansprakelijk voor schade en/of verlies van uw eigendommen.
 • Heeft u vooraf nog vragen, mail dan naar verhuur@cke.nl of bel tijdens kantooruren met 040-2163263, keuzemenu optie 4.

 

Foto: Museum Dhondt-Dhaenens

Deel dit met je vrienden via: