donderdag 19 t/m zaterdag 21 september 2019

De weg naar vrijheid

toneelstuk in samenwerking met KBO Eindhoven

Het toneelstuk ‘De weg naar vrijheid’ speelt zich af in een Brabants dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het spel beschrijft twee werelden. Eerst is er het dagelijks leven, met bewoners die zo goed en zo kwaad mogelijk proberen de eindjes aan elkaar te knopen. En dan is er die andere wereld van groeiende weerstand en verzet tegen de Duitse bezetter, het verstoppen van onderduikers en het plegen van verzet. Ook de lastige scheidslijn tussen ‘goed’ en ‘fout’ wordt in het spel aangeraakt.

Het toneelstuk 'De weg naar vrijheid' wordt in het kader van 75 jaar vrijheid in verschillende gemeenten, op verschillende momenten opgevoerd. De voorstellingen volgen de route en de timing van de bevrijders van toen. In elke gemeente bevat het toneelstuk waargebeurde, lokale elementen. In elke deelnemende gemeente staat de lokale cast, een gemengd gezelschap van jong en oud, klaar om u een onvergetelijke avond te bezorgen. U gaat terug in de tijd en weet na afloop (weer) hoe het was: oorlog en bevrijding.

De jeugd van toen
In Eindhoven wordt de voorstelling opgevoerd door een wel héél bijzondere cast: De jeugd van toen. De oudere acteurs zijn allemaal tussen de 80 en de 90 jaar en veel van hen hebben een beperking. De rollen van de jongeren worden gespeeld door vrijwilligers van CKE. Het bevrijdingsverhaal van Eindhoven is heel bijzonder en komt uiteraard aan bod in deze voorstelling. Immers: het feestende Eindhoven werd daags na de bevrijding nog zwaar gebombardeerd door de Duitsers. Wij nodigen u van harte uit om kennis te maken met de families Van Loon en Van de Ven.

Samenwerking
Het toneelstuk is een unieke samenwerking tussen KBO Eindhoven en CKE. De KBO’ers repeteerden maandenlang bij het Eindhovense huis voor amateurkunst en cultuureducatie. De regie is in handen van CKE-theaterdocent Lars van Asten. Daarnaast wierf CLE ook jongere acteurs, dansers en muzikanten.

In aanloop van het stuk werd verder samengewerkt met jongeren van Giving Back. Zij gingen samen met oudere toneelspelers een dag op pad en bezochten daar de bevrijdingstentoonstelling in het Van Abbemuseum en het museum Museum Bevrijdende Vleugels in Best. Tijdens deze dag werden volop ervaringen uitgewisseld. Een aantal van deze jongeren zal bij de toneelvoorstellingen aanwezig zijn om hand- en spandiensten te verlenen.

Voorstellingen
De voorstellingen zijn te zien in de theaterzaal van CKE aan de Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven op de volgende datums:

  • donderdag 19 september 19.00 uur
  • vrijdag 20 september 19.00 uur
  • zaterdag 21 september 14.00 uur

Kaartjes kosten € 9 inclusief een consumptie en servicekosten en zijn te bestellen via cke.nl/tickets.

Dit toneelstuk en het project KBO-Brabant Remembers vinden plaats in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd jongeren. Het doel daarvan is jongeren kennis te laten maken met vrijwilligerswerk om zo hun talenten te ontdekken. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw.

Deel dit met je vrienden via: