Introductieles draaischijf keramiek

potten maken op een draaischijf
Leeftijd
Volwassenen
Dag
Zaterdag
Dagdeel
Ochtend
Duur
1 les
Startdatum
4-4-2020
Lestijd
10:00 - 15:30 (330 min)
Prijs
€ 64,00
Materiaal
€ 15,00
Locatie
Docent
Code
54522
Inschrijven
Deel dit met je vrienden via:

Prijs berekenen

Inschrijven

Gegevens deelnemer

Voer een geldige geboortedatum in.
Voer een geldig huisnummer in.


Bedragen tot € 200 worden doorgaans in 1 termijn geïncasseerd (eenmalige machtiging)
Bedragen vanaf € 200 worden standaard in 2 termijnen geïncasseerd (doorlopende machtiging)


Soms maken wij in de les foto’s of filmpjes die wij gebruiken voor onze website, social mediakanalen en/of gedrukte media. Graag ontvangen wij hiervoor uw toestemming. Als u hier bezwaar tegen heeft, dan zorgen wij ervoor dat u of uw kind niet in beeld komt bij eventuele opnames. Bij openbare activiteiten of optredens kunnen wij hier helaas geen rekening mee houden.
Register

Details of participant

Enter a valid date of birth.
Enter a valid house number.


Amounts up to € 200 are usually deducted in 1 instalment (one-off authorisation)
Amounts of € 200 or more are always deducted by direct debit in 2 instalments (standing order)


We sometimes take photos or videos during classes, which we then use for our website, social media channels and / or print media. We would like to have your permission for this use. If you object to such use, we will make sure that neither you nor your child will appear as a result of any recordings. Unfortunately, we cannot take this into account in the event of public activities or performances.
Potten maken op een draaischijf is het meest authentieke beeld wat mensen hebben van een keramist/pottenbakker. Dit ‘draaien’ is een eeuwenoud beroep en spreekt enorm tot de verbeelding. Maar vergis je niet, het ziet er bedrieglijk simpel uit maar het vergt veel oefening en standvastigheid.

In de introductieles Draaien maak je in een paar uur kennis met de beginselen van het draaien. In eerste instantie is het opgesteld als extra module voor zittende cursisten van de jaarcursus Keramiek die zich willen toespitsen op deze ambacht. Omdat de eerste uitleg vaak zo intensief is, is ervoor gekozen dat in een kleinere groep aan te bieden om van daaruit in de jaarcursus verder te kunnen gaan met oefenen. Maar je kunt deze les ook volgen als je eens eenmalig wil ervaren hoe het voelt om achter een draaischijf te zitten.

Deze introductieles wordt meerdere malen per jaar aangeboden.

Lees meer

Draaien betekent: gevoel krijgen voor de klei, voor de snelheid van de schijf én voor de roterende beweging. En net als met leren autorijden gaat het ook over het aanleren van gewoonten en het zoeken naar je eigen inzicht en handigheden. Er wordt tijdens deze uren voornamelijk geoefend in het centreren, openen en optrekken van de klei zodat er een cilindrisch potje ontstaat. En hoe deze van de schijf te halen en in te pakken voor de leerharde fase van het afdraaien (tijdens de reguliere lessen.) Er zijn hiervoor 4 elektrische en 3 schopschijven aanwezig.

Aanvullende informatie

  • De groep bestaat uit maximaal 7 cursisten.
  • Klei is bij normaal verbruik (5 bolletjes) bij de cursus inbegrepen, wil je graag meer gebruiken dan koop je naar rato bolletjes bij á €1,- per stuk. De prijs van de klei is inclusief de kosten van het stoken van de werkstukken. Alleen werkstukken gemaakt van bij CKE gekochte klei worden gebakken.
  • De gebakken werkstukken kunnen na de ovenstook worden opgehaald, de docent stuurt hier een bericht over. Dat is grofweg binnen een maand.
  • Er bestaat ook de mogelijkheid om gedraaide werkstukken tegen een meerprijs te laten glazuren, dan is de verwerkingstijd rond de 1,5 maand.
  • Neem de eerste bijeenkomst een pinpas mee om klei te kunnen kopen. Het is daarnaast handig om plastic zakken (bijv. pedaalemmerzakken) en een paar oude handdoeken mee te brengen.
  • Het dragen van een schort en/of kleding die vies mag worden, is zeer aan re raden.