Rakustoken

leer in een korte cursus alle ins en outs van deze stooktechnieck
Leeftijd
Volwassenen
Dag
Zaterdag
Dagdeel
Ochtend
Duur
4 lessen
Startdatum
6-4-2019
Lestijd
09:30 - 12:00 (150 min)
Prijs
€ 158,00
Materiaalkosten
€ 10,00
Locatie
Docent
Code
54521
Inschrijven
Deel dit met je vrienden via:

Prijs berekenen

Inschrijven

Gegevens deelnemer

Voer een geldige geboortedatum in.
Voer een geldig huisnummer in.


Bedragen tot € 200 worden doorgaans in 1 termijn geïncasseerd (eenmalige machtiging)
Bedragen vanaf € 200 worden standaard in 2 termijnen geïncasseerd (doorlopende machtiging)
Raku is een oude Japanse stooktechniek voor keramisch werk waarbij door speciaal glazuur en een snelle afkoeling een karakteristieke zwart craquelé in het glazuur ontstaat. Het stookproces waarbij werkstukken gloeiendheet met een tang uit de oven worden gehaald en in rooktonnen worden gestopt is spectaculair om te zien, omdat het een glimp geeft van een eeuwenoud proces wat zowel primitief als verrassend uit de hoek kan komen..

Deze korte cursus Raku is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel bevat drie lessen waarbij de werkstukken met speciale rakuklei worden gemaakt en geglazuurd. Het tweede deel is de stookdag, waarbij de werkstukken in de oven worden gebakken en later schoongemaakt. Ervaring in keramiek is handig, maar niet noodzakelijk.

Lees meer

Omdat er tijdens de rakustook zelf een enorme thermische shock optreedt, is het belangrijk dat de werkstukken daar zo goed mogelijk tegen bestand zijn. Dat begint al tijdens het maken. Onder deskundige begeleiding van een ervaren docent wordt vanaf het eerste moment doorgesproken waar je op moet letten om je werkstukken zoveel mogelijk slagingskans te geven. Welke vormen zijn het meest geschikt, welke toepassingen zijn mogelijk, wat zijn de zaken waar je op moet letten? Maar ook, hoe pas je je glazuren toe? Een groot deel heb je in de hand, maar een groot deel is ook de wil van de oven. Juist dat onverwachte element maakt rakustoken zo enorm spannend.

Aanvullende informatie

  • De groep bestaat uit maximaal 12 cursisten.
  • Neem de eerste bijeenkomst geld mee om klei te kunnen kopen. Om de klei te bewaren kun je een klei-emmer in bruikleen krijgen, waarvoor statiegeld wordt berekend. Het is daarnaast handig om plastic zakken (bijv. pedaalemmerzakken) en een oude handdoek mee te brengen.
  • Een stofmasker is verkrijgbaar via de docent, net als klei-, gietklei- en porseleinbonnen.
  • De prijs van de klei is inclusief de kosten van het stoken van de werkstukken. Alleen werkstukken gemaakt van bij CKE gekochte klei worden gebakken.