Ben je geboeid door de kunsten? Heb je daar altijd al iets mee willen doen? Ben je creatief, ondernemend, nieuwsgierig en eigenwijs? Heb je geen tijd voor een langdurige dag- of weekendopleiding? Ontdek dan dé opleiding voor amateurkunstenaars in Eindhoven en omgeving: de CKE-academie Tekenen & Schilderen.

For the English information, click here.

Algemeen
De CKE-academie is een vierjarige opleiding in de richting Tekenen & Schilderen, verdeeld in een basisopleiding (eerste en tweede jaar) en een specialisatiefase (derde en vierde jaar). Je schrijft je per jaar in voor het volgende cursusjaar. Je krijgt een deelcertificaat na het succesvol doorlopen van de basisopleiding en een eindcertificaat na het succesvol afronden van de specialisatiefase.


Reportage over de CKE-academie, © 2018 RTV Horizon.


Basisopleiding
In de basisopleiding (jaar 1 en 2) volg je theorie- en praktijklessen die gericht zijn op persoonlijke groei, met als thema’s creativiteit, techniek, materiaalkennis, leren experimenteren, intensivering van de waarneming, intellectuele groei, vrees omzetten in uitdaging en openstaan voor andere visies.

Specialisatiefase
In de tweede fase van de CKE-academie (jaar 3 en 4) komen thematische opdrachten aan de orde. Deze brengen een zoektocht naar eigen beeldende oplossingen in beweging. De kunstgeschiedenislessen in het Van Abbemuseum ondersteunen deze zoektocht. In de tweede helft van het derde leerjaar vindt een specialisatie plaats (mensbeeld/natuur/conceptueel/anders). Het vierde leerjaar staat in het teken van deze specialisatie, waarin een eigen visie vorm krijgt.

Extra's
In aanvulling op de lessen zijn er excursies, lezingen en video- en filmvertoningen. 

Voor wie?
De CKE-academie is bedoeld voor iedereen vanaf 18 jaar die zichzelf wil ontwikkelen als amateurkunstenaar. En, die om dat doel te bereiken, gedegen onderwijs, begeleiding, ontwikkeling en beoordeling wil in een inspirerende omgeving, samen met andere gemotiveerde studenten en gedreven docenten.

Sfeer
Er wordt gewerkt in een open sfeer waarin eigenheid, gezelligheid, gedrevenheid en samendoen voorop staan.

Docententeam
Het docententeam bestaat uit Frank Malcorps en Miranda van der Zandt. Gerenommeerde docenten met veel ervaring en een eigen kunstpraktijk. Ook worden gastdocenten ingezet voor speciale projecten. Miranda van der Zandt is coördinator van de CKE-academie.

Over de lessen

De lessen zijn op donderdag of vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur. Docenten zijn aanwezig tot 14.00 deelnemers mogen tot 15.00 u doorwerken. 

De lessen kunstgeschiedenis en -beschouwing worden centraal gegeven voor alle studenten van de academie in het Van Abbemuseum. In het museum wordt in goede samenwerking gebruik gemaakt van de uitstekende mediatechniek, inspirerende collectie en uitgebreide bibliotheek.

Einstein zei het al: ‘Imagination is more important than knowledge’. Stimuleer je fantasie en creativiteit en er gaat een wereld voor je open. Maar hoe doe je dat? En waar? CKE kan je daar aardig mee op weg helpen. Op de CKE-academie leren we naast de gangbare teken- en schildertechnieken vooral anders en beter kijken. Om de paar weken krijgen we bovendien een flinke dosis kunstgeschiedenis over ons uitgestrooid. Heerlijke lessen, gegeven in een inspirerende omgeving, het Van Abbemuseum. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het pure inspanning en ontspanning tegelijk is. De uren vliegen voorbij. Enthousiaste, kundige docenten weten op respectvolle wijze een groep volwassen mensen in beweging te krijgen. De groep zelf heeft in korte tijd een fantastische band met elkaar gekregen. Elke week geniet ik weer van de mooie producten. Verschillende mensen, verrassende invalshoeken, uiteenlopende oplossingen. Wat ons bindt is de drive om te creëren, onszelf uit te dagen en ons blikveld te verruimen. De opleiding is voor een zeer brede groep mensen geschikt. Potlood en penseel blijken prima instrumenten om de alledaagse werkelijkheid een vrolijke draai te geven, het diepere gevoel een boost en je gedachten een podium. Wie wil dat nou niet? Maar misschien nog wel het allerleukste aan de opleiding: de sfeer is top.

Frank Stienissen, student CKE-academieVragen?
Neem contact op met coördinator van de CKE-academie Miranda van der Zandt via miranda.vanderzandt@cke.nl.

Downloads & links
→ inschrijven

techniek - ambacht - onderzoek - ontdekking - beleving - kwaliteit - individu - persoonlijke groei - experiment - concept - professie - dynamiek - eigen identiteit - plezier - energie - kruisbestuiving - zelf doen - leren van anderen - samen - ongedwongen - vrij werken in de ateliers van CKE - samen doen - samenzijn - toegankelijk - doelgericht - kleine groepen