woensdag 20 maart 2019

Lezing: Bauhaus 100 jaar

door Ruud Lammerink

Honderd jaar geleden opende de meest invloedrijke kunstacademie van de 20ste eeuw opnieuw haar deuren. De Kunstgewerbeschule zoals ze officieel heette, zette de toon voor een nieuw idee over vormgeving en architectuur.

Het Bauhaus werd spreekwoordelijk voor een stijl die zich kenmerkte door eenvoud en de machine enthousiast omarmde als haar producent. In dat opzicht is het belang van het Bauhaus ook historisch van betekenis. Ze markeert de overgang van ambacht naar industrie en maakte daarbij gretig gebruik van de nieuwe mogelijkheden die de industrie bood. De geschiedenis van het Bauhaus kent drie fasen en vier directeuren. De genoemde overgang van ambacht naar industrie wordt belichaamd door de eerste en laatste directeur, Henri van de Velde en Ludwig Mies van de Rohe.

Het Bauhaus begon in Weimar en eindigde in Berlijn met Dessau als haar belangrijkste momentum. Hier bouwde Walter Gropius zijn ideale gemeenschap van studenten in de vorm van een door hem ontworpen schoolgebouw. Nog steeds spreekt de geweldige 'curtain wall' tot de verbeelding, evenals de bijdrage van het Bauhaus aan de architectuur en vormgeving van de 20ste eeuw.

De lezing 'Bauhaus 100 jaar' door Ruud Lammerink geeft een beeld van haar ontwikkeling, haar kunstenaar-docenten, maar vooral van haar nieuwe ideeën die de wereld voorgoed modern hebben gemaakt.

Bezoekersinformatie
De lezing vindt plaats op woensdag 20 maart 2019 van 20.00 tot 22.00 uur bij CKE, Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven. De entree bedraagt € 10. Meer informatie en aanmelden via de website van Ruud Lammerink: www.ruudlammerink.nl.

Deel dit met je vrienden via: