dinsdag 8 januari t/m vrijdag 1 februari 2019

Expositie 'Mooi op de foto'

70 ontmoetingen tussen amateurfotografen en bewoners van Vitalis

In de expositie 'Mooi op de foto’ zijn 140 foto’s te zien van 70 senioren. Elke oudere is twee keer gefotografeerd. Eén keer formeel, netjes, in een studio. Eén keer informeel, thuis of op een andere locatie. De foto’s zijn gemaakt door 60 amateurfotografen uit het netwerk van CKE. Zij zijn op pad gestuurd naar één van de Eindhovense Vitalis-vestigingen de Horst Kronehoef, Wilgenhof en Berckelhof.

Achtergrond fotoproject

Jonge mensen, modellen, filmsterren en VIP’s worden vaak mooi op de foto gezet. Maar oudere mensen? Die lijken er niet zoveel behoefte aan te hebben. ‘Ik blijf niet plakken', 'Al die rimpels, geen gezicht' en 'Wie wil zo’n foto nou hebben?’. Dat zijn de reacties. Maar alles verandert wanneer je een fotostudio in een zorgcentrum zet. Dan willen de senioren opeens wel gefotografeerd worden. Ze gaan speciaal voor die foto naar de kapper, kiezen hun mooiste kleren uit en kijken kritisch naar de resultaten. Ze willen mooi op de foto staan voor hun kinderen en kleinkinderen. Ze willen vaak een mooie foto hebben voor straks, voor op het graf, de uitvaart of het prentje.

Maar wat is dat, mooi op de foto? Is dat de foto die voldoet aan de conventies? Of de foto die eigenzinniger is en minder lijkt op andere foto’s? Dat wilden we graag weten. Daarom is ieder model twee keer gefotografeerd. De eerste keer netjes. De tweede keer wat wilder.

Ontmoetingen
De expositie is ook het resultaat van 70 ontmoetingen. Want de fotografen deden meer dan fotograferen alleen. Ze gingen bij de senioren op bezoek en met hen op stap, op zoek naar de meest geschikte fotolocatie. Veel fotografen vonden die ontmoetingen enorm leuk. Er werd veel gelachen, er werden levensverhalen verteld en veel kopjes koffie gedronken. Iets van die warmte en dat plezier is in de foto’s terug te vinden. Misschien maakt dat de foto’s wel het mooist.

Bezoekersinformatie
De expositie 'Mooi op de foto' is van dinsdag 8 januari t/m vrijdag 1 februari 2019 gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van CKE aan de Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven.

Deel dit met je vrienden via: