dinsdag 7 januari t/m zaterdag 8 februari 2020

EXPO: Blokkendoos bewoners

fotoserie van Mitchell van Eijk over klein wonen

Een woning vinden in Eindhoven? Dat is best moeilijk. De vraag naar betaalbare woonruimte is groot, maar het aanbod is erg klein. Hoe lost Eindhoven die krapte op? Misschien is flexwonen een oplossing voor dat probleem. De woningzoekende kiest in dat geval voor een kleine woonruimte als tussenstap op weg naar een normale woning.

Het blijft de vraag of die normale woning er straks ook echt is, want nieuwbouw heeft tijd nodig. Misschien moeten we daarom iets anders doen om het probleem op te lossen. Misschien moet klein wonen de norm worden en zijn tiny houses de toekomst.

Wonen op 18 m2
Maar hoe is dat, wonen in een box van 18 vierkante meter met alles erin wat je nodig hebt: bed, tafel, stoel, keuken, wc en douche. Architectuurfotograaf Mitchell van Eijk laat zien hoe bewoners aan de Willemstraat in Eindhoven hun krappe ruimte indelen. Hij heeft 10 spaceboxen (flexwoningen van Woonbedrijf) gefotografeerd. Van elke box maakte hij vier foto’s: één van het totaal, twee detailfoto’s en één foto van de bewoner. Dat strenge stramien levert een bijzonder resultaat op. Je gaat de interieurs met elkaar vergelijken. Als je de foto’s naast elkaar ziet, krijg je grip op de overeenkomsten en de verschillen tussen de boxen. Vooral de verschillen vallen op. Iedere bewoner woekert op een eigen manier met de ruimte. Een bijzondere lamp, een voerkleed, kamerplant of kunstwerk maken het interieur persoonlijk. Daardoor wordt elke reportage een bijzonder portret van de bewoner.De fotograaf woont zelf in zo'n flexwoning. Hij merkt dat voorbijgangers vaak naar binnen kijken en zelfs foto’s maken. Blijkbaar maakt klein wonen nieuwsgierig.

Bezoekersinformatie
Iedereen die wil zien hoe mensen in een kleine ruimte leven, kan de bijzondere fotoserie van Mitchell van Eijk tussen dinsdag 7 januari en zaterdag 8 februari 2020 tijdens openingsuren bezichtigen bij CKE aan de Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven (op de 1e verdieping). De toegang is gratis.

Deel dit met je vrienden via: