zondag 7 oktober 2018

Opening De poort van Oud-Woensel

nieuw kunstwerk in de Kruisstraattunnel • workshop en expo bij CKE

Wat maakt Oud-Woensel bijzonder? Die vraag stelden cultuuraanjager van CKE Frits Achten en illustrator Marnix Oosterwelder aan bewoners uit de wijk. Er is geen hotspot die iedereen omarmt zoals een Evoluon, Witte Dame of Blob. Zelfs de Woenselse Markt en de Kruisstraat werden lang niet altijd genoemd.
Wat Oud-Woensel dan wel bijzonder maakt volgens de bewoners? Dat zijn de verschillende culturen, de vele studenten, hechte banden met familie en de buurt ('mijn ouders woonden hier, ik ben hier geboren en ga nooit weg’), de ligging (‘lekker dicht bij het centrum en toch rustig’) en de constante verandering. ‘De buurt verandert sneller dan wij’, verzuchtte een bewoner.

Kunstwerk
Deze en andere bewonersverhalen krijgen een plek in Marnix Oosterwelders kunstwerk 'De poort van Oud-Woensel' in de Kruisstraattunnel in Eindhoven. Marnix luisterde naar de verhalen en ondertussen bekeek hij foto’s en maakte hij tekeningen. De beste tekeningen krijgen een plaats in de strip en die vertelt niet één maar heel veel verhalen. Bijvoorbeeld over de kat die elke dag met zijn  baas naar de bakker loopt en buiten de winkel wacht, over de tijdelijke buurttuin aan de rand van de Gildenbuurt, over de geveltjes aan de Houtstraat en de pooiers die vroeger het pleintje bewaakten, over een van de oudste platanen van Eindhoven. In de tekeningen worden teksten geplaatst in het Nederlands en Engels, zodat iedereen kan zien en lezen dat de buurt een bijzonder stukje Eindhoven is.

De Kruisstraattunnel is de drukste fietstunnel van de stad en hoewel de tunnel net buiten de grens van Oud-Woensel ligt, hoort hij toch bij de buurt. Op één van de tegelwanden hangen al heel lang foto’s van de buurt in de jaren ’40, ’50 en ’60. Het nieuwe kunstwerk komt tegenover die foto’s te hangen. Het vult de geschiedenis van de buurt aan, want de  strip gaat vooral over Oud-Woensel anno 2018.

Officiële opening
Na de Regenboogtunnel, de voetgangerstunnel achter het station en de grottunnel onder de Limburglaan is dit alweer de vierde tunnel die CKE in opdracht van de gemeente voorzien heeft van een kunstwerk dat ontstond uit een buurt- of amateurkunstproject. Op zondag 7 oktober wordt het kunstwerk om 14.00 uur officieel geopend door wethouder Jan van der Meer. Publiek is daarbij van harte welkom.

De opening van het tunnelkunstwerk is opgenomen in het programma van Kunstweekend Oud-Woensel, een samenwerking tussen GGzE De Boei, Van Beek Art Supplies, T+huis, Buurtsalon Bakker 4 en CKE.

Workshop en expositie bij CKE
Op zondag 7 oktober kan iedereen tussen 12.00 en 16.00 uur meedoen aan een inloopworkshop bij CKE, verzorgd door Ellis Renders. Deelnemers gaan met ecoline aan de slag met een stukje van een grote puzzel. Als alle stukjes klaar zijn, worden ze op het raam geplakt en vormt zich een prachtig nieuw kunstwerk geïnspireerd op de tunnel.

In samenwerking met GGzE De Boei, T+huis en vereniging Het Gildekwartier vindt van 13.00 tot 17.00 uur een atelierroute plaats. Cliënten van De Boei maakten werk ter inspiratie voor het tunnelkunstwerk. Deze werken worden op zondagmiddag geëxposeerd bij CKE, waar je vanuit de tunnel zo binnenloopt.

De poort van Oud-Woensel wordt ondersteund door CKE, gemeente Eindhoven, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en de buurtverenigingen Gildenbuurt en Oud-Woensel.

Deel dit met je vrienden via: