dinsdag 1 november 2016

EXPO: Martien Coppensprijs 2016

winnende foto's te zien bij CKE

Van dinsdag 1 t/m zaterdag 26 november worden de winnende en genomineerde fotoseries van de de Martien Coppensprijs 2016 geëxposeerd bij CKE. De Martien Coppensprijs is dé wedstrijd in Nederland voor documentairefotografie door vrijetijdsfotografen.

Thema
Dit jaar was het thema: Zo doen we dat tegenwoordig, ofwel hedendaagse rituelen. Vrijetijdsfotografen uit heel Nederland (55 in totaal) stuurden een documentaireserie van vijf foto’s in. De jury bestaande uit vooraanstaande professionele fotografen vond het een moeilijk, maar uitdagend thema en zag schitterende foto’s en een aantal sterke documentairereeksen. De als beste aangewezen series zijn vooral fotodocumentaires met een originele, conceptuele of eigenzinnige benadering.

De winnaars
Er zijn dit jaar naast een eerste en een tweede prijs, twee derde prijzen toegekend. De winnende fotografe is Noraly Oonk uit Leiden. Zij neemt het huidige socialmediagebruik op de hak met de serie #myperfectlife. De tweede prijs is voor Magda Korthals uit Ouddorp met een serie over Oost-Europese truckers. De gedeelde derde prijs gaat naar Jos Drop uit Gorinchem en Gerrit Meerman uit Maasland, respectievelijk met een reeks over een Pegida-demonstratie en een serie over simmers: virtuele vliegtuigpiloten.

De genomineerden
Naast de vier prijswinnende reeksen zijn er ook nog vier genomineerd. Deze series zijn samen met het werk van de winnaars de afgelopen maanden als reizende tentoonstelling door Nederland gegaan. De genomineerde fotografen zijn: Frans Artz uit Den Bosch, Frans Buitendijk uit Oud-Zuilen, Cor van Deursen uit Deurne, Marjan Leeuwesteijn en Martin Geuze uit Rotterdam.   

De Martien Coppensprijs wordt georganiseerd door een werkgroep van de Fotobond Nederlands Centrum Vrijetijdsfotografie en Stichting Brabants Dialectenfestival Lieshout. De expositie is van 1 t/m 26 november 2016 te zien bij CKE aan de Stratumsedijk 22 in Eindhoven, van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (op zondag en in de herfstvakantie is CKE (deels) gesloten). De toegang is gratis.

Foto boven: Magda Korthals
Foto onder: Jos Drop

Deel dit met je vrienden via: