vrijdag 29 november 2019

Excursie Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen

Ga met de CKE-academie mee naar Düsseldorf

De CKE-academie organiseert op vrijdag 29 november 2019 een excursie naar Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf. Alle kunstliefhebbers zijn welkom om mee te gaan.

De Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen is de eigen kunstcollectie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het heeft zich in de afgelopen 50 jaar als internationaal museum voor kunst van de 20ste eeuw geprofileerd en omvat drie vestigingen: K20 aan de Grabbeplatz 5, K21 in het Ständehaus aan de Ständehausstraße 1 en het Schmela-Haus in de Mutter-Ey-Straße 3. Tijdens deze excursie bezoeken we twee van de drie vestigingen, namelijk K20 en K21.

K20
We beginnen in K20, het gebouw met zijn karakteristieke voorgevel uit zwart graniet, werd als eerste in 1989 geopend. Het heeft een ruime collectie moderne en hedendaagse kunst, waaronder werken van Paul Klee, Miró, Warhol, Matisse, Picasso en Mondriaan. In november vindt een grote Edvard Munch-tentoonstelling plaats. De Noorse schrijver, publicist en kunsthistoricus Karl Ove Knausgard heeft een selectie van 130 werken samengesteld uit het archief van het Munch-Museum in Oslo. Deze selectie heeft hij aangevuld met werken uit internationale musea en opent daarmee een ongekend perspectief op de belangrijkste schilder van de Scandinavische avant-garde van het begin van de 20ste eeuw.

K21
Na de lunch gaan we naar K21. Dit gebouw, vroeger de zetel van het parlement van de deelstaat, werd in 2002 als tweede locatie geopend. Hier zijn met name zalen met werkgroepen en installaties van afzonderlijke kunstenaars te zien. Zo ook de gigantische installatie In Orbit van Tomás Saraceno (foto). Dit surrealistisch spinnenweb op 25 meter hoogte is gemaakt van een draadstalen constructie met een gewicht van meer dan 3 ton. Het stalen web heeft een oppervlakte van 2500 vierkante meter. Bezoekers mogen over het net lopen en kijken door het stalen spinnenweb neer op de begane grond. Zodra je over het net wandelt, word je een koorddanser op een net van trillende touwen. De Argentijn Tomás Saraceno was altijd al geïnspireerd door spinnenwebben en heeft van 2010 tot 2013 met architecten en biologen hieraan gewerkt.

Programma

 • 9.00 uur: vertrek per touringcar bij CKE, Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven.
 • 11.00 uur: aankomst bij K20.
 • 13.00 uur: lunch op eigen gelegenheid, aansluitend bezoek K21. Deze locatie is per gratis shuttlebus te bereiken of lopend in ca. 15 minuten.
 • 17.00 uur: vertrek naar Eindhoven, aankomst ca.18.30 uur.

Voorwaarden en kosten

 • Deelname aan de excursie kost € 53 p.p. inclusief servicekosten. Hierbij zijn de busretour Eindhoven-Düsseldorf en entree tot K20 en K21 inbegrepen.
 • Tickets zijn te bestellen via cke.nl/tickets. Print het ticket uit, want het is tevens je instapkaart voor de bus. Zorg er ook voor dat je bij het bestellen van het ticket het mobiele nummer invult waarop je te bereiken bent die dag.
 • De excursie gaat door bij minimaal 40 aanmeldingen.
 • Inschrijving is bindend; restitutie is niet mogelijk, tenzij de excursie wordt geannuleerd vanwege onvoldoende deelnemers.
 • Deelnemers dienen zelf te zorgen voor een reisverzekering.
 • CKE is niet aansprakelijk voor schade en/of verlies van eigendommen.
 • Vragen? Mail naar verhuur@cke.nl.
Deel dit met je vrienden via: